de Moslimkrant

75 miljoen moslims in de EU in 2050

De moslimbevolking in de Europese Unie zal tegen 2050 blijven groeien, oftewel 14 procent van de totale bevolking. Dat schrijft het Pew Research Center.

Vandaag maken moslims ongeveer vijf procent van de gehele EU-bevolking uit, goed voor bijna 26 miljoen mensen. In Frankrijk is 8,8 procent van de bevolking moslim, in Zweden 8,1 procent en in België en Nederland respectievelijk 7,6 en 7,1 procent.

Volgens Pew zal in Nederland dan ruwweg 15 procent zijn van de bevolking moslims zijn. In Frankrijk en Duitsland zal in dat geval respectievelijk 18 en 19,7 procent van de bevolking moslim zijn. In Zweden zal dat aandeel zelfs 30 procent bedragen en in België 18 procent.

Ook met een totale migratiestop zal het aantal moslims sterk toenemen, voornamelijk door natuurlijke aanwas. Over de hele EU zal de moslimbevolking dan stijgen van 4,9 tot 7,4 procent van het geheel. In Nederland zal het aandeel moslims in dat scenario stijgen tot respectievelijk 9,1 procent van de bevolking.

Moslims zijn jonger en krijgen meer kinderen
Volgens Pew was de migratie de grootste factor die zorgde voor de groei van de moslimbevolking in de EU. Zo kwamen er tussen 2010 en 2016 maar liefst 3,48 miljoen moslims naar Europa, voornamelijk een gevolg van de oorlogcrisis. De tweede factor is volgens Pew de natuurlijke aanwas. Binnen de moslimbevolking werden er namelijk 2,92 miljoen meer mensen geboren dan er in dezelfde periode overleden.

Het onderzoek stelt ook vast dat de gemiddelde moslim veel jonger is dan de rest van de bevolking. 50 procent van de moslims in de EU zijn jonger dan 30. Bovendien krijgt een moslimvrouw gemiddeld 2,6 kinderen, veel meer dan de niet-moslimvrouw, die gemiddeld 1,6 kinderen verwacht.

Het aantal bekeerlingen is te klein om een grote invloed te hebben op de bevolkingsgroei. Het is zelfs zo dat meer mensen zich vanuit de islam zich bekeren tot een ander geloof, dan dat niet-moslims zich tot de islam bekeren.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.