de Moslimkrant

8 maart Internationale Vrouwendag

Deze dag werd in de twintigste eeuw gelanceerd toen vrouwen opkwamen voor hun rechten op het gebied van arbeid en kiesrecht.

In de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is vastgesteld dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. In de praktijk blijkt een dergelijke verklaring niet altijd voldoende te zijn.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen draagt bij aan een vreedzame en duurzame wereld. Toch zijn vrouwen en meisjes vaak nog achtergesteld ten opzichte van jongens en mannen.

Gelijkwaardigheid wordt in de Sustainable Development Goals omschreven in het vijfde doel. Hierin staat beschreven dat vrouwen en mannen gelijke rechten moeten hebben op het gebied van onderwijs, gezondheid en werk. Tevens streeft dit doel naar een gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in politieke en economische besluitvorming.

In Nederland viert een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties 8 maart op verschillende manieren. Doel is aandacht te vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, seksueel geweld, zorg, arbeid, discriminatie en racisme.

 

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.