de Moslimkrant

Aboutaleb: salafisten vind je ook onder christenen

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft met zijn uitspraken op NPO Radio 1 voor veel ophef gezorgd.

Aboutaleb stelt in een gesprek met Thijs van den Brink – waar meerdere onderwerpen ter sprake kwamen dat hij weleens heeft gezegd dat hij ‘een jihadist is.’

Aboutaleb: Ik sta elke dag om 7 uur op om het goede te doen voor een stad in Nederland. Dat is de jihad in zijn puurste vorm. Volgens hem zijn er vele definities van jihad, waarvan de gewapende strijd slechts een vorm is.

Aboutaleb zegt dat hij zich in de kern geen zorgen maakt over het salafisme. Volgens hem vind je salafisten ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. Een salaf is voorganger, en een salafist is iemand op zijn voorganger wil lijken. Bijvoorbeeld een moslim die graag op Mohammed wil lijken. In het christendom heb je ook mensen die graag op Christus willen lijken in hun doen en laten. Elke moslim is een beetje salafist, aldus Aboutaleb.

Naar aanleiding van zijn uitspraken wil Leefbaar Rotterdam, Aboutaleb aan de tand voelen, het debat vindt plaats in de gemeenteraad op 10 januari 2018.

Deze week maakte de minister van Justitie en Veiligheid bekend een bedrag van zes miljoen euro in 2018 beschikbaar te maken tegen radicalisering en jihadisme. Rotterdam krijgt volgend jaar 781.380 Euro. Het geld is bedoeld voor gerichte preventie en versterking van de persoonsgerichte aanpak van radicalisering en jihadisme

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.