de Moslimkrant

Ex-PvdA-Kamerlid Marcouch: Salafisme is hét gedachtegoed van IS

Er moet een verbod komen op salafistische organisaties komen en Salafisten bieden jihadstrijders een ideologie voor hun bloeddorst. Dat zegt het ex-PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch tegen de Volkskrant.

Marcouch zegt: De de stap van salafist naar Syriëganger is snel gezet. Salafisten vinden zichzelf superieur, verwerpen de democratie en dragen haat uit jegens iedereen die anders denkt dan zij; ook de mainstreammoslim wordt weggezet als hypocriet of afvallige. Ze verschuilen zich achter religieuze orthodoxie terwijl het een politieke stroming is die uit is op macht.

Volgens het ex-Kamerlid is Salafisme een gevaarlijke ideologie, die in strijd is met de wet: ze zweren geweld niet af en zaaien haat. Jongeren die met deze jihadistische kweekvijvers in contact komen, gebruiken salafisme niet voor niets als legitimatie voor geweld. Ideeën kun je niet verbieden, maar organisaties die een gevaarlijke ideologie propageren wel. Salafisme is hét gedachtegoed van IS en het is bekend dat Saoedi-Arabië het salafisme exporteert en financiert.

Volgens het ex-Kamerlid ‘Is het onzin dat er ook vredelievende salafisten zijn. Onderzoekers, ook bij de AIVD en NCTV, die beweren dat niet alle salafisten gevaarlijk zijn, worden in het pak genaaid en hebben niet door dat het een strategie is van de salafisten om anders over te komen dan ze zijn.

‘Ook in Nederland worden we door de salafistische ideologie overspoeld. Ik ken bijna geen winkeltje met islamitische kledij en boeken waar geen vertaalde salafistische propaganda te koop is. Jongeren die vragen hebben over hun geloof en die het Arabisch niet voldoende beheersen, komen zo gemakkelijk in aanraking met Nederlandstalige salafistische propaganda. Salafisten kapen zo de islam terwijl ze in feite een minderheid zijn in de moslimgemeenschap.’

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.