de Moslimkrant

Hamas-leider op lijst met terroristen

Ismail Haniyeh links op de foto op bezoek in Iran.

De Verenigde Staten hebben Ismail Haniyeh, de leider van de Palestijnse beweging Hamas, op de terrorismelijst gezet.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bedreigt Haniyeh de stabiliteit in het Midden-Oosten en ondermijnt hij het vredesproces met Israël.

De Amerikanen hebben behalve Haniyeh nog negen personen en organisaties op de lijst gezet zoals Mohammed al-Deef, opperbevelhebber van de Qassam Brigades, Yahya al-Senwar, Hamas-leider in Gaza, Fathi Hammad, de secretaris-generaal van de Islamitische Jihad-beweging, en zijn plaatsvervanger Ziad al-Nakhla en stichting Asabiroen – de geduldigen -.

Ismail Haniyeh is de leider en president van het politiek bureau van Hamas, dat in 1997 werd aangewezen als een buitenlandse terroristische organisatie, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Hij onderhoudt nauwe banden met de militaire vleugel van Hamas en Iran en is een voorstander is van gewapende strijd, onder meer tegen burgers.

Hamas wordt door de Europese Unie, Verenigde Staten, Japan, Jordanië, Australië, Canada en Israël beschouwd als een terroristische organisatie.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.