de Moslimkrant

Hoe geloofwaardig is Fidan Ekiz?

In het televisieprogramma Pauw dat vanuit Maassilo in Rotterdam werd uitgezonden, trok Fidan Ekiz afgelopen woensdag fel van leer tegen de lijsttrekkers van Nida en Denk; Nourdin el Ouali en Stephan van Baarle.

Volgens Ekiz zorgen ‘migrantenpartijen’, zoals zij deze partijen bewust noemt om ze te reduceren tot one-issue partijen, alleen voor segregatie, polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. Ekiz heeft het recht om dat te vinden.

Ik ga Nida noch Denk hier verdedigen. Wat ik me wel afvraag is hoe serieus ik Ekiz als journalist en programmamaker moet nemen als ze aan tafel zit met de lijsttrekkers van Nida, Denk en Leefbaar Rotterdam, maar ze haar pijlen alleen richt op El Ouali en Van Baarle. De voorman van Leefbaar Rotterdam Joost Eerdmans, werd volledig gespaard terwijl iedereen die de politiek een klein beetje volgt weet dat het programma van Leefbaar Rotterdam gebaseerd is op segregatie, polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. Sterker nog, Leefbaar Rotterdam heeft de politiek van wij/zij in Rotterdam geïntroduceerd.

Alleen opkomen voor witte burgers in de samenleving en andere Rotterdammers problematiseren, vindt Ekiz kennelijk geen probleem. Als in reactie daarop, want gemakshalve ‘vergeet’ Ekiz dat Nida is ontstaan in reactie op de politiek van Leefbaar Rotterdam, andere partijen voor die groepen opkomen krijgen zij de wind van voren. En dat snap ik niet. De belangen van die groepen zijn jarenlang als wisselgeld ingezet door bestaande politieke partijen.

Rotterdammers als El Ouali en Van Baarle nemen daar geen genoegen meer mee en eisen een volwaardige plaats in het politieke arena. Dat is emancipatie! En dat kan toch alleen maar toegejuicht worden?

Ongetwijfeld zijn er punten in het partijprogramma van Nida en Denk die terecht bekritiseerd moeten worden. Maar om in de discussie over een inclusieve samenleving de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam buiten schot te laten, maak je jezelf volkomen belachelijk ten overstaan van miljoenen kijkers.

Veelzeggend voor de mindset van Ekiz is om El Ouali, geboren en getogen in Rotterdam, te bestempelen als migrant. Niets mis met migranten, want ook zij dragen bij aan de Rotterdamse samenleving. Maar welke agenda dien je om de burgers van Rotterdam te verdelen in Rotterdammers en migranten? Wie is hier aan het wij-zij’en?

Allicht een emancipatiecursus volgen Fidan Ekiz? Het zou uw persoonlijke ontwikkeling én de samenleving ten goede komen. Want als journalist en programmamaker met een breed podium, zou het fijn zijn als u loskomt van het achterhaalde ‘migrantensyndroom’ dat niet-witte Rotterdammers blij moeten zijn met de kruimels die af en toe hun kant op vallen!

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.