de Moslimkrant

Moslims herdenken geboorte Profeet

De Profeet Mohammed werd geboren op de twaalfde dag van Rabie-al-Awwal, de derde maand van het moslimjaar, omstreeks het jaar 570 van de christelijke jaartelling.

Moslims over de gehele wereld herdenken zijn geboortedag door de koran te reciteren. In sommige landen worden speciale liederen waarin de naam -en- van profeet voorkomen, uitgevoerd.

Officieel beginnen feest- en gedenkdagen van moslims de voorgaande avond bij zonsondergang, wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint.

In Nederland werd vandaag in veel moskeeën tijdens de vrijdagpreek, voorgaande aan het vrijdaggebed, aandacht besteedt aan de rol van de profeet en zijn plaats in de islam.

door de koran te reciteren. Ook worden speciale liederen waarin de naam -en- van profeet voorkomen, uitgevoerd. Officieel beginnen feest- en gedenkdagen van moslims de voorgaande avond bij zonsondergang, wanneer volgens de islamitische kalender een nieuwe dag begint.

Turken noemen de dag waarop Mohammed werd geboren Mevlid Kandili. Mevlid betekent ‘geboorte’, Kandili ‘kandelaar’. Dit laatste woord verwijst naar het Turkse gebruik om op bijzondere feestdagen ’s avonds in de moskee alle lichten aan te steken.

Turken eten op ‘de verlichte nacht van de geboorte’ vaak een kom griesmeel met boter en honing. Volgens de overlevering was dit het lievelingsgerecht van de Profeet Mohammed.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.