de Moslimkrant

Nawal Soufi MoslimVrouw van het Jaar

Het Koninklijk Centrum voor Onderzoek en Islam de organisatie die verantwoordelijk is voor de Top 500 van de meeste invloedrijke moslims in de wereld.

Het Centrum kies dit jaar voor het eerst de Moslim Vrouw/Man van het Jaar. De categorie is gemaakt om uitzonderlijke prestaties van individuen te erkennen die erin geslaagd zijn om een positieve bijdrage te leveren aan dringende kwesties.

Het Koninklijk Centrum roept dit jaar Nawal Soufi tot MoslimVrouw van het Jaar. Soufi is 27 jaar geleden geboren in Marokko en groeide op in Catania, Italië. Zij is het symbool geworden van de hoop voor veel clandestiene migranten die hun leven riskeren om de Europese kusten te bereiken.

Nawal is bekend bij die Syriërs die de verschrikkingen van oorlog zijn ontvlucht als ‘De Engel van vluchtelingen’ er wordt geschat dat zij heeft bijgedragen aan het redden van de levens van 200.000 Syrische vluchtelingen

In maart 2013 volgde Soufi in Syrië als social-media-activist een ambulance met medicijnen in Aleppo en verspreidde zij telefoonkaarten met haar telefoonnummer aan iedereen die ze had ontmoette en die haar had verteld de oorlog in Syrië te willen ontvluchten richting Italië.

Terug in de havenstad Catania, ontving Nawal haar eerste oproep. Het was van een vluchteling die met honderden Syriërs aan boord was van een beschadigde boot die in de Middellandse Zee dreigde te zinken.

Nawal’s kennis van zowel het Arabisch als het Italiaans stelde haar in staat om snel contact op te nemen met de Italiaanse kustwacht, die haar instrueerde hoe de mensen aan boord te helpen door hun positie te bepalen met behulp van het GPS-systeem op hun Smartphone. Ze legde de coördinaten over aan de kustwacht en de vluchtelingen werden gered. Sindsdien fungeert Nawal als een liaison met de Italiaanse kustwacht voor talloze vluchtelingen op zee.

Op 18 mei 2017 werd Nawal uitgeroepen tot de grootste”Arab hope maker” in de Arabische wereld en kreeg zij als winnaar de miljoen Dirham-prijs van Sjeik Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum de baas van Dubai.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.