de Moslimkrant

Nederland en Turkije komen niet uit

Nederland heeft besloten de ambassadeur in het Turkse Ankara officieel terug te trekken.

Het besluit volgt na maanden onderhandelingen met Ankara om de diplomatieke relaties te herstellen.

De Nederlandse ambassadeur was sinds maart 2017 al niet meer welkom in Turkije. Nederland en Turkije hebben in de afgelopen periode op verschillende niveaus gesprekken gevoerd, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onlangs leken Nederland en Turkije de weg naar een herstel van de onderlingen verhoudingen gevonden te hebben. In januari zei Rutte de banden met Turkije te willen herstellen. Excuses voor de nazi-opmerkingen waren niet meer nodig. Ook Erdogan sloeg de afgelopen maanden een mildere toon aan. Zo noemde hij Rutte “een oude vriend”.

De stap van de regering om de ambassadeur officieel uit Turkije terug te trekken is ‘zorgelijk’. Het gaat hier om ‘een ongekende situatie’, aldus de eerste reactie van Kati Piri (PvdA), Turkije-rapporteur van het Europees Parlement.

Zolang de Nederlandse ambassadeur geen toegang wordt verleend tot Turkije zal de Nederlandse regering de Turkse ambassadeur ook geen toegang verlenen tot Nederland. Wel blijft Nederland de consul-generaal van het consulaat in Istanboel behouden en is er een zaakgelastigde die de taken van de ambassadeur waarneemt. Ook zal Nederland de komst van de nieuwe Turkse consul-generaal niet blokkeren.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.