de Moslimkrant

Nieuwe donorwet in 2020

Er komt een nieuwe donorwet die regelt dat iedereen vanaf 18 jaar in Nederland geregistreerd wordt in het Donorregister.

Voordat de wet in de zomer van 2020 wordt ingevoerd, wordt iedereen daarover uitvoerig geïnformeerd. Het blijft belangrijk dat mensen zelf de keuze maken over orgaandonatie en vastleggen.

Mensen die al geregistreerd, hoeven niks te doen hun registratie blijft geldig. Ook na invoering van de nieuwe wet. Mensen die zich niet hebben geregistreerd? kunnen hun keuze net als altijd vastleggen in het Donorregister.

Donatie vindt plaats na het overlijden. Artsen stellen het moment van overlijden vast door vastgelegde regels en afspraken te volgen. Overlijdt iemand door hersenletstel, dan volgt de arts het hersendoodprotocol. Bij een hartstilstand geldt het modelprotocol orgaan- en weefseldonatie.

De wet geldt alleen voor mensen die in Nederland wonen en hier ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen. Als je verhuist naar het buitenland dan wordt je donorregistratie opgeschort tot je weer terugkomt. Mensen kunnen via de website van het Donorregister met hun DigiD online aanmelden als donor.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.