de Moslimkrant

Burgemeester Sadiq Khan MoslimMan van het Jaar

Sadiq Khan zoon van Pakistaanse immigranten werd in mei 2016 op 46-jarige leeftijd gekozen tot burgemeester van Londen. Khan was destijds een parlementslid voor de Arbeiderspartij.

Hij is de eerste – moslim – burgemeester van een grote Europese hoofdstad, die een succesvolle campagne heeft gevoerd. Hij versloeg zijn tegenstander met 57 procent van de stemmen in totaal stemden 1.310.143 mensen op Khan.

Het Koninklijk Centrum voor Onderzoek en Islam de organisatie die verantwoordelijk is voor de Top 500 van de meeste invloedrijke moslims in de wereld, roept dit jaar burgemeester Sadiq Khan tot MoslimMan van het Jaar.

Khan heeft sinds hij aan het werk is, de tarieven bevroren op de Londense metro en introduceerde hij het hopperbuskaartje waarmee Londense pendelaars twee busritten konden maken voor de prijs van één. Khan implementeert een ambitieus, betaalbaar huisvestingsprogramma.

 

Twee terroristische aanvallen troffen Londen kort nadat Sadiq Khan burgemeester werd. Er volgde een reeks laffe aanvallen, maar Khan reageerde snel en herriep ondubbelzinnig zijn inzet voor de veiligheid en eenheid van Londenaren.

De vierde terroristische aanslag in Londen vond plaats in juni, toen een Brit uit Wales een busje naar een groep moslims reed die zojuist de Ramadan-gebeden had bijgewoond in een moskee in Londen; een voorbeeld van hoe islamistisch terrorisme een gewelddadige islamofobie stimuleert die een dodelijke wending kan nemen.

Zijn kalme aanwezigheid en hoopvolle berichten tijdens “chaotisch en emotionele” tijden werden zelfs geprezen door zijn politieke tegenstanders uit de Conservatieve Partij. Zijn verkiezing en aanhoudende populariteit in peilingen, zijn het bewijs dat Londenaren, in Sadiq’s eigen woorden: “de hoop hebben gekozen over angst en eenheid over verdeeldheid”.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.