de Moslimkrant

Sexting groot probleem ook onder moslim meisjes

Sexting (het sturen van seksueel getinte berichten of beelden) is een groot probleem onder allochtone meisjes in de Utrechtse wijk Overvecht.

Voor veel mensen is sexting een onbekend begrip. Onder sexting valt onder meer het aangaan van seksueel getinte gesprekken via sociale media en het versturen van naaktfoto’s en -filmpjes. Voor jongeren is dat steeds normaler.

Rechercheur Jeugd, Karima Benamari, en de wijkagent uit Overvecht merkten dat dit onder allochtone meisjes leidde tot gevaarlijke situaties. Foto’s worden doorgestuurd en dat maakt meisjes chantabel, omdat er in de moslimcultuur een taboe zit op seks.

Bovendien speelt schaamte een grote rol. Moslimmeisjes zijn bang uit de familie te worden verstoten als hun seksuele activiteiten open en bloot op internet staan.

Angst

Benamari, zelf moslima, vertelt, in het AD, dat zij in gesprekken met moslimmeisjes merkte dat sexting een steeds groter probleem wordt. ,,Een filmpje van een moslimmeisje, dat een jongen bevredigde in een kelderbox, werd via de sociale media door heel Utrecht verspreid. Dat meisje heeft geprobeerd zelfmoord te plegen.” De angst was haar te veel geworden.

Omdat seksuele voorlichting in de niet-westerse cultuur nauwelijks bestaat, hebben jonge meisjes amper een referentiekader voor hun seksuele ontwikkeling. ,,Daardoor zijn ze naïef en denken ze onvoldoende na over het sturen van naaktfoto’s. Met één druk op de knop staat alles op het internet.”

Nora El Abdouni, die namens Pretty Woman de samenwerking met de politie startte, vertelt dat mentaliteitsverandering belangrijk is. ,,Tijdens voorlichting op middelbare scholen merken we dat meisjes onderling elkaar voor slet uitmaken als blijkt dat een meisje wel eens een pikante foto heeft gestuurd. Ze vergeten dan dat het de jongen is die de foto doorstuurt aan jan en alleman.”

Moskee

Het project bezoekt niet alleen scholen, maar gaat ook de wijk in. ,,We zijn bij de Omar Al-Farouk moskee geweest om te praten met ouders. Daar waren ze enthousiast over ons initiatief.” Hierbij werd een islamitisch deskundige betrokken. Die vertelde dat de Koran seks niet verbiedt, maar dat gezonde voorlichting juist belangrijk is.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.