de Moslimkrant

Trump wil Jeruzalem als hoofdstad van Israël

President Donald Trump zal de Amerikaanse ambassade in Israël verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Erkenning van Jeruzalem als hoofdstad zal tot veel ophef leiden in de Arabische wereld. Verschillende leiders zoals de Turkse president Erdogan en koning Abdullah van Jordanië waarschuwden Trump dat de verhuizing het vredesproces in gevaar zal brengen en de stabiliteit en veiligheid in het gebied zal bedreigen.

De Verenigde Naties willen de status van Jeruzalem in vredesonderhandelingen tussen Israëli’s en Palestijnen wordt vastgesteld. Vrede zou gaan rusten op twee staten die naast elkaar leven, een Joodse en een Palestijnse. Oost-Jeruzalem zou dan hoofdstad van Palestina worden. Het Arabische Oost-Jeruzalem is sinds 1967 door Israël bezet.

Israël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad maar de Palestijnen zien de stad ook als hun hoofdstad. De erkenning door de VS van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, is een politieke zwaar klap voor de Palestijnen. Zij maken aanspraak op het oostelijk deel van Jeruzalem van hun toekomstige onafhankelijke staat.

De VS zal het eerste land ter wereld zijn dat een ambassade opent in Jeruzalem sinds Israël het oostelijke stadsdeel vijftig jaar geleden veroverde op Jordanië en annexeerde.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.