de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Aanvallen op moskeëen vooral in kleinere steden

Op 14 december werd er voor het raam van de Selimiye Moskee in Enschede een vuurwerkbom geplaatst door een ongeïdentificeerde man. Een paar minuten later klonk een flinke knal en vloog het raam eruit. Omdat het incident net na middernacht plaatsvond, raakte niemand gewond.

De dader is nog niet gepakt, maar bestuurslid Sezgin Akman van de moskee denkt dat diens motieven te maken hebben met moslimhaat. ,,Misschien wilde hij ons vertellen dat we niet welkom zijn,’’ zegt hij en voegt eraan toe dat de moskee bezig is met het zoeken van een nieuwe locatie.

De moskee heeft in het verleden al te maken gehad met vervelende incidenten. Zo kregen zij een aantal dreigbrieven binnen en werd er recentelijk een steen – ook met een dreigbrief – voor de deur van de moskee geplaatst.

Van de naar schatting 475 moskeeën in Nederland hebben er zeker 174 in de afgelopen 10 jaar te maken gehad met één of vaak meerdere ‘incidenten’. Vernieling, bekladding met discriminatoire leuzen, (pogingen tot) brandstichting, dreigbrieven en het ophangen van een varkenskop komen het meeste voor, blijkt uit onderzoek van Ineke van der Valk van de Universiteit van Amsterdam.

De Kuba Moskee in IJmuiden heeft sinds de oprichting in 1993 veertig incidenten geteld. ,,Het gaat hierbij vooral om bekladding met zinnen als “Moslims, ga naar de hel”, graffiti met nazisymbolen, varkenskoppen op de drempel en molotovcocktails… Er is al zoveel gebeurd,’’ vertelt Suleyman Celik, bestuurslid van de Kuba Moskee. ,,Toen een vrouwelijke moskeebezoeker twee jaar gelden het gebouw verliet, werd zij door mannen in een auto bekogeld met bierflesjes. Hierdoor brak ze haar tanden en moest ze naar het ziekenhuis. Ze is bang dat zoiets nog een keer kan gebeuren.”

Op 23 juni liepen twee mannen langs de moskee. Er ontstond een woordenwisseling met moskeebezoekers. Daarbij zouden de verdachten racistische leuzen hebben gescandeerd. Vervolgens liepen de verdachten naar binnen, dreigden de moskeebezoekers te doden en mishandelden een bestuurslid waarbij zijn neus werd gebroken. Twee dagen later werden de verdachten gearresteerd door de politie.

Op basis van haar onderzoek concludeert Van der Valk dat aanvallen op moskeeën vaker voorkomen in kleine steden of dorpen dan in grote steden. Ook zegt ze dat veel van deze aanvallen een reactie lijken te zijn op nationale en internationale gebeurtenissen, zoals de moord op Theo van Gogh en Nederlandse jihadisten die naar Syrië en Irak vertrekken om zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen.
In Nederland hebben ongeveer 160 moslims zich aangesloten bij onder meer de Islamitische Staat (IS) en Jabhat al-Nusra. In de media en in de politiek wordt maandenlang gesproken over de dreiging die jihadisten vormen als zij terugkeren naar Nederland. Daarnaast vond er ook een pro-IS demonstratie plaats in de Schilderswijk in Den Haag.

De moskeebesturen wijzen in de eerste plaats naar het gebrek aan kennis over moslims en islam als oorzaak, maar ook naar de berichtgeving in de pers over moslims en naar politieke propaganda tegen moslims, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden de bestuursleden dat Geert Wilders met zijn uitspraken over moslims aanzet tot geweld tegen moskeeën.

De PVV heeft in het verleden de koran vergeleken met Adolf Hitlers Mein Kampf; noemde de islam een fascistische ideologie en stelde onder meer voor om belasting te heffen op hoofddoekjes. Op 26 november zei PVV’er Machiel de Graaf tijdens het integratiedebat dat “Nederlandse scholen worden overspoeld met kinderen die zijn naar Mohammed zijn vernoemd”. ,, De Nederlandse eigenheid, identiteit en cultuur worden via immigratie en de baarmoeder om zeep geholpen. Diverse islamitische leiders zeiden dat letterlijk, zoals Kadhafi,” aldus De Graaf.

De PVV ontkent dat zulke uitspraken aanzetten tot agressie tegen de moslimgemeenschap: ,,Wij zijn tegen alle vormen van geweld, inclusief het geweld tegen moskeeën en we geloven niet dat dit iets te maken heeft met de uitspraken van de PVV,’’ zegt partijwoordvoerder Michael Heemels namens Wilders.

De PVV heeft daarnaast een website opgezet waar Nederlandse burgers tips krijgen om de bouw van moskeeën in hun buurt tegen te gaan. ,,Maar het is verschrikkelijk dat er nog steeds moskeeën worden gebouwd in dit land. Moskeeën horen hier niet thuis,’’ aldus de PVV-woordvoerder.

Volgens het onderzoek van Van der Valk worden pasgebouwde moskeeën vaker aangevallen dan oude gebedshuizen. De moskee in Roosendaal is hier een voorbeeld van. Daar werd in 2010 het lichaam van een dood schaap op de bouwplaats neergezet. Op de vacht was met groene verf “Geen moskee” geschreven. Moskeevoorzitter Mohamed Amezian vermoedt dat dit een daad van een eenling was.

,,Na de opening hebben we met een heleboel mensen in de buurt gesproken. Sommigen waren inderdaad tegen de bouw van de moskee, waarschijnlijk omdat ze bang waren dat de waarde van hun huizen zou dalen,” zegt Amezian. ,,Maar daarna kwam iedereen langs om te kijken hoe mooi de moskee was. Ze nodigden zelfs hun vrienden en familieleden uit.”

De voorzitter vindt dat moskeebesturen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij het betrekken van de lokale, niet-moslimgemeenschap in de buurt. Daarom organiseert hij barbecues en voetbalwedstrijden voor alle buurtbewoners. ,,Ik weiger bang te zijn voor de mensen in dit land en ik wil ook niet dat mensen bang voor mij zijn. Als Nederlander en moslim vind ik dat we meer openheid moeten creëren,’’ vertelt hij.

Naast “meer openheid van beide kanten” kan de politie ook een bijdrage leveren aan de preventie van geweld tegen moskeeën, vindt Ahmed Marcouch van de PvdA. In Nederland worden vandalisme of aanvallen op moskeeën nu nog vaak geregistreerd als ‘beledigingen’ of ‘vernietiging van eigendommen’ zonder de discriminerende motieven te vermelden.

In Nederland houdt het CIDI de antisemitische incidenten sinds de jaren ‘80 bij. Voor het registreren van islamofobie is er tot nu toe nog geen overkoepelende organisatie, maar dat gaat komend jaar veranderen. In 2015 gaan SPIOR en RADAR discriminatie tegen moslims registreren.

,,Het is belangrijk om islamofobie te registreren,’’ aldus Marcouch. ,,Het zijn ernstige misdrijven. Als we dat duidelijk maken, geven we ook een signaal af aan de daders, namelijk dat we dit niet accepteren.’’

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.