de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

FIS-oprichter Abbassi Madani overleden

Abbassi Madani. .

Abbassi Madani, de oprichter van het Democratisch Islamitisch Reddingsfront bekend als het (FIS) in Algerije is vandaag in Qatar overleden.

Madani werd op 28 februari 1931 geboren in Diyar Ben Aissa, Sidi Okba, Algerije. Hij was een van de oprichters van Het Front Islamique du Salut (FIS) of Democratisch Islamitisch Reddingsfront (FIS) op 18 februari 1989.

De islamitisch geïnspireerde beweging werd snel populair onder de Algerijnse armen en midden klasse en had groot aantrekkingskracht op de jeugd waardoor het FIS de lokale gemeenteraadsverkiezingen met een groot meerderheid won.

De machthebbers in de hoofdstad Algiers, konden het succes van de beweging niet tegen houden en gingen over tot een verbod van Het Islamitisch Reddingsfront.

Politiek gezien werd Madani algemeen beschouwd als vertegenwoordiger van de gematigde vleugel binnen de partij. Zijn posities omvatten vrije markten, vroege islamitische opvoeding, Arabisering van onderwijs en overheid, segregatie van de geslachten en op sharia gebaseerde wetgeving. Hij sprak zijn steun uit voor de democratie, maar met het voorbehoud dat het de sharia niet kon overtreden.

In zijn jeugd trad hij toe tot het National Liberation Front (FLN) en nam deel aan de eerste dag van de Algerijnse Onafhankelijkheidsoorlog, door een bom te planten in een radiofaciliteit in Algiers, maar werd op 17 november 1954 door de Fransen gearresteerd, en bleef in de gevangenis tot de onafhankelijkheid in 1962.

Na zijn studie van 1975 tot 1978 voor een doctoraat in de onderwijspsychologie in Londen, werd hij professor in pedagogische wetenschappen aan de Universiteit van Algiers.

In 1990 drong de Algerijnse regering een nieuwe kieswet aan die unaniem werd veroordeeld door alle Algerijnse oppositiepartijen. Protesterend tegen deze wet hielp Dr. Madani mee aan een algemene staking en massale vreedzame demonstraties in Algiers. Een aanval door de strijdkrachten beëindigde het protest met als resultaat meer dan 1000 doden.

Na de staking werd Abbassi gearresteerd en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens beschuldiging van bedreigende staatsveiligheid. In januari 1997 verliet hij Algerije en ging als vluchteling naar Qatar.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.