de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Aboutaleb speelt met politiek vuur

‘Wil je naar Syrië? Ga maar!’ Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in. In die zin verschil ik echt hardgrondig met de Nederlandse regering van opvatting op dit punt,’ aldus Ahmed Aboutaleb.

Zeer ferme taal van een burgemeester die vandaag door een koninklijk besluit is herbenoemd voor een tweede periode als burgemeester van de havenstad. De stad van niet lullen maar poetsen, al heb ik soms de indruk bij Aboutaleb dat hij juist te veel lult en weinig poetst.

De vraag is waarom Aboutaleb de taal van Wilders over heeft genomen. Wat blijft er over van de burgemeester van het bruggenbouwen? Is de burgemeester aan het radicaliseren? Is hij nu al aan het solliciteren naar de functie van ambassadeur in de Golfstaten? Waar blijft zijn eigen PvdA? Waar is de oppositie in de gemeenteraad? Waar blijft SPIOR die zogenaamd de belangen van de moslims en hun organisaties behartigt?

Fout signaal
Stel je voor dat er nu jongeren zouden opstaan die zouden zeggen: “Oké, de burgemeester zegt het toch zelf en hij nodigt ons uit om te vertrekken, dan gaan wij ook. Hier is het paspoort en nu naar Syrië.” Hiermee geeft hij een fout signaal en stuurt hij aan op polarisatie.

Fout omdat zijn uitspraken niet alleen tegen het kabinetsbeleid zijn waarmee hij het gezag ondermijnt, maar hij verheerlijkt ook onbedoeld de jihad. Zelfs al zouden deze jongeren willen vertrekken, dan worden zij bij de landsgrenzen tegengehouden. De jongeren kunnen zeggen: “Ja, u kunt mij helemaal niet tegenhouden, ik mag van de burgemeester Abou Talib A-Rotterdami naar de IS.” Zelfs als de jongeren IS kunnen bereiken, daarmee vechten en het licht zouden zien, dan is de Nederlandse staat verplicht om ze terug te laten keren.

Met het afpakken of inleveren van een paspoort is nog niet gezegd dat dit de Nederlandse staat juridisch verplicht om haar onderdanen terug te nemen. Met zijn uitspraak zadelt Aboutaleb de Nederlandse staat met een groot probleem: het verplicht terugnemen van jihadgangers. Daarom bestaat het beleid Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van het kabinet uit paspoorten afpakken en tegenhouden.

De burgemeester ondermijnt hiermee de enorme inspanningen van veel goedwillende burgers, maatschappelijke organisaties, ambtenaren en ander gezagdragers. Hij vraagt burgers een demonstratie te organiseren tegen IS en dezelfde burgemeester roept jongeren op te vertrekken naar diezelfde IS?

De boodschap van de overheid moet juist op dit enorme maatschappelijk probleem glashelder zijn. Aboutaleb is de burgemeester van Rotterdam, niet van Nederland. Zowel burgemeesters Van der Laan en Van Aartsen hebben eerder afstand genomen van de uitspraken van Aboutaleb en niet onbelangrijk: de voorzitter van de Raad van State, de zeer gerenommeerde jurist Piet Hein Donner.

Burgemeester Aboutaleb vraag zich af: wie zijn die mensen die gaan? Waarom maken ze die stap? Omdat ze gediscrimineerd worden? Werkloos zijn? Uitgekotst door de samenleving? Dat haal ik nergens uit.
Ook begrijpt hij niet wat jihadgangers bezielt. Waarom voelen jongens als Salim, een hbo-student met volop kansen, zich aangetrokken tot de jihad? ,,Eerlijk gezegd: ik begrijp het niet.”

Misschien moet de burgemeester De Moslimkrantlezing teruglezen, want zo te horen heeft hij niet goed geluisterd via de live-stream. Maurits Berger heeft in zijn lezing voor De Moslimkrant uitgebreid stil gestaan bij de vragen van Aboutaleb.

Johan Cruijff zei het al: “Je hebt het pas door als je het begrijpt.” Aboutaleb heeft het helaas nog steeds niet door en daarom begrijpt hij het niet. Als de burgemeester het niet begrijpt, dan heeft de havenstad en dus ook Nederland een groot politiek probleem. Niet zozeer met de jihadgangers maar met politieke afgangers.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.