de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

AD journalist Mark Hoogstad slecht geïnformeerd

AD-politiek verslaggever Mark Hoogstad nam het afgelopen zaterdag op voor de Arabieren binnen de Essalaam Moskee in Rotterdam. Helaas was zijn stuk journalistiek niet objectief.

Reconstructie

De Marokkaanse Essalaam moskee was aanvankelijk gevestigd aan de Polderlaan. Omdat die te klein werd voor het groeiend aantal bezoekers, kwam het idee een nieuwe moskee te bouwen.

De gemeente Rotterdam wilde hieraan meewerken op voorwaarde dat de twee moskeeën aan de zuid-oever hun beide panden zouden terugleveren aan de gemeente. Met veel bombarie zijn de partijen het erover eens geworden.

Vanaf het begin hebben de oorspronkelijke eigenaren van de moskee geëist dat de Essalaam moskee voor altijd de naam Essalaam zou blijven dragen en eigendom zou blijven van de Marokkanen. Zie toen het besluit van de gemeenteraad van Rotterdam.

De Marokkanen en de gemeenteraad vonden het prima dat de Arabieren geld wilden geven, maar noch politiek noch hun interpretatie van de islam mocht een rol spelen. Zij schenken het geld immers niet omdat zij de Marokkanen zo leuk vinden, maar omdat de eigenaar van de Al Maktoum Foundation (de stichting die verantwoordelijk is voor de Essalaam moskee) in de ogen van zijn Schepper goede doelen wil steunen: hij is als moslim verplicht om over zijn jaarlijks inkomen zakaat/rente te schenken, aan goede doelen.

Verkeerd geïnformeerd

Hoogstad is verkeerd geïnformeerd als hij beweert dat Abderazak Boutaher zich als spreekbuis van de Marokkaanse gemeenschap heeft opgeworpen. Boutaher speelt niet de nationalistische kaart, hoogstens de Nederlandse nationale kaart.

De Arabieren begrijpen niet dat zij de wil van de moskeegangers (99 procent is Riffijn) niet kunnen breken, laat staan omkopen met hun oliedollars. Je wil opdringen aan de moskee gangers heet in de volksmond gewoon arrogant. Dat partijen ‘nu’ lijnrecht tegenover elkaar staan is ook niks nieuws onder de hemel van Allah.

En nee, Hoogstad; ik ben niet bevriend met Boutaher. Wij zijn het vaker niet dan wel met elkaar eens en dit is geen publiek geheim bij de betrokken partijen. Wel heb ik respect voor een man die het opneemt tegen de -in de ogen van de moskeegangers- arrogante Arabieren.

De vergelijking die Hoogstad maakt tussen Boutaher (een relatief eenzame en rancuneuze oproerkraaier) en Van der Blom gaat ook niet op om drie redenen:

  1. Boutacher is vanaf het begin betrokken bij de Esaalam moskee voordat er überhaupt sprake zou zijn van de bouw van de huidige moskee.
  2. Boutaher heeft terecht meer zeggenschap dan Van der Blom, Boutaher zit in het bestuur van de Essalaam moskee sinds 1993 en Van der Blom is werknemer.
  3. Dat Van der Blom ook een wijkcentrum wil maken van de moskee is onzin. Die functie vervulde de Essalaam moskee al voordat de Arabieren kwamen en voordat Van der Blom uit de Blauwe Moskee in Amsterdam moest vetrekken.

Dat de Essalaam moskee aan de bedelstaf zou raken als de Arabieren hun geldkraan dichtdraaien gaat ook niet op. Hoogstad moet begrijpen dat de Essalaam moskee een Godshuis is. En God laat zijn huis nooit in de steek: Hij heeft zijn gelovigen dit verzekerd in de Heilige Koran.

Het bewijs hiervoor is dat de afgelopen 40 jaar geen 1 moskee in Nederland failliet is gegaan. Daar kan geen oliesjeik tegenop, laat staan de slecht geïnformeerde Hoogstad of zijn bron.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.