de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Al Maktoum trekt zich niet terug

De week begon met de rel rondom imam Fawaz en eindigde met de bevrijding van Essalam moskee uit de klauwen van religiehandelaars. Er is hoop!

De belangenbehartigers van de Al Maktoum Foundation uit de Emiraten en ex-bestuursleden van Essalam moskee in Rotterdam hebben alle vaste medewerkers per direct ontslagen, zo luidde de primeur van de Moslimkrant.

Geldkraan
Een bron bij de Al Maktoum Foundation laat aan deze krant weten zich niet terug te trekken uit de moskee – zoals de ontslagen ex-directeur Jacob van der Blom aan verschillende media heeft bevestigd – er is een verschil tussen medewerkers ontslaan en de geldkraan dichtdraaien.

Integendeel, Al Maktoum blijft volgens onze bron de vaste lasten betalen en de moskee blijft open voor het doel waarvoor het gebouwd is: het gebed verrichten.

Hoe nu verder
De stichting Essalam Moskee waar de moskee onder valt, niet de medewerkers – die worden betaald door Al Maktoum Foundation – zit sinds december 2017 zonder bestuur. Al Maktoum hoopt met het ontslag van alle medewerkers, met name Jacob van der Blom, dat er ruimte ontstaat bij de Marokkaanse gemeenschap om alsnog tot een oplossing te komen en dat er een gezamenlijk bestuur komt.

Er rust nu een religieuze, maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid op Stichting Gemeenschap Essalam Moskee (SGEM). Zij moeten nu met alle relevante partijen om de tafel om de toekomst van de moskee te bepalen en nadenken welke maatschappelijke en politieke rol de gemeenschap wil spelen in het onderwijzen en opvoeden van de achterban.

Harde Keuzes
Een ding is zeker: er is geen plek voor radicale stromingen in de moskee noch voor amateurs. De moskee heeft jongeren nodig die met de wijsheid van de oudere generatie de zware verantwoordelijkheid op zich willen nemen om het gebedshuis een plek te geven in de Rotterdamse samenleving. Jongeren die een antenne hebben voor politieke en maatschappelijke verhoudingen in Rotterdam en Nederland.

Jonge imams
Imam Azzedine Karrat zegt in verschillende media dat hij als vrijwilliger verder wil. Bij Karrat draait het om de gemeenschap en de religie, bij van der Blom draait het om geld: die wil als directeur betaald worden.

Ik ben het niet altijd eens met imam Azzedine Karrat en andersom hij ook niet met mij. Toch pleit ik er hier voor dat Karrat als imam verbonden moet blijven aan de moskee.

De Marokkaanse gemeenschap heeft jonge imams als Karrat nodig die de taal van onze dochters en zoons spreken. Het zou verstandig zijn dat Karrat – net als de Marokkaanse imams in Rotterdam – zich niet met politiek gaat bemoeien. Niet omdat dit niet mag, maar omdat het een mijnenveld is waar een jonge imam als Karrat zich niet aan moet willen branden.

Het is tijd dat de Marokkaanse gemeenschap in Rotterdam opstaat en haar grenzen bepaalt, om de religiehandelaren buiten te houden. Als wij onze kinderen niet willen beschermen, dan moeten wij ook niet klagen dat zij ons en de samenleving de rug toekeren.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.