de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Alcohol in het leven van moslims

Moslims drinken geen alcohol, omdat dit niet mag van het geloof. Zo hoor ik regelmatig, maar tegelijk hoor en zie ik dat daar op verschillende manieren mee wordt omgegaan.

Lastig wanneer je kinderen opvoedt. Je zegt: alcohol drinken doe je niet, maar draai je om en je ziet soms wat anders. Volwassenen verdraaien de werkelijkheid naar hun hand en vinden dat wel goed, maar als een kind dat doet, heet het liegen.

In Nederland staan de media bol van een nieuwe wet die de leeftijdsgrens van alcoholgebruik en -handel verbiedt onder de 18 jaar. Er wordt veel gekeken naar alle gevolgen die dat heeft voor het (on-)eerlijke gedrag van jongeren. Er worden legitimatiebewijzen vervalst, er worden oudere vrienden of vriendinnen naar de winkel gestuurd en sommige ouders halen hun schouders op. We nemen er nog één!

Moslimouders hoor ik zeggen: “Dat is niet voor ons bedoeld, want wij drinken toch niet. Bij ons leeft dat niet.”

Welterusten ouders, zeg ik nu, want ook bij jullie kinderen leeft dat onderwerp wel degelijk. Vooral bij de jongeren die uitgaan in de stad of die met elkaar samenkomen om eerst ‘in te drinken’ om daarna het uitgaansleven in te gaan. En ja, soms zitten jullie kinderen daar gewoon tussen. Ik wil die kinderen niet beschuldigen, maar ik wil graag dat die ouders de realiteit onder ogen zien. Erken dat er dingen gebeuren die regels overtreden. Dat is ook een essentieel onderdeel van volwassen worden: experimenteren, grenzen verkennen en stoer doen. Pas daarna kun je weer in balans komen en een eigen mening vormen.

Herken dat je kind daar mee te maken kan hebben, of het nu alcohol, geweld, drugs of criminaliteit is. Het gebeurt en je kunt er alleen mee omgaan als je er eerlijk en open met elkaar over praat.

Maar dan moet je ‘eerlijk’ wel eerlijk toepassen; ook op jezelf.

Elsie ten Veldhuijs is opvoedkundige

Elsie ten Veldhuis is gespecialiseerd in opvoeden in twee culturen. Voor meer info opvoedingsadvies.nl
© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.