de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Arabieren willen goede relatie met Israël

Solidariteitswandeling tegen agressie tegen gebedshuizen en tegen jodenhaat en moslimhaat in Amsterdam. Foto: ANP

Uit een onderzoek van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat een aanzienlijk deel van burgers uit Arabische landen voorstander is van normalisering van de betrekkingen met Israël.

De enquête is uitgevoerd door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en werd eind vorig jaar onder 1000 mensen gehouden per Arabisch land. De enquête geeft inzicht over of en hoe Arabieren per deelnemende land bereid zijn om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

Van de 1000 Irakese respondenten blijkt dat 43 procent van hen het meest openstaat voor normalisering van de betrekkingen met de Israël, gevolgd door 42 procent van de respondenten uit Verenigde Arabische Emiraten. De derde plek wordt ingenomen door Marokkanen (41%).

Bijzonder is dat 34% van de Iraniërs voor normale betrekkingen zijn. Uit Tunesië gaf 32% aan daar open voor te staan. Van de Saoedische respondenten wil 23 % dat hun land normale betrekkingen heeft met Tel Aviv en tenslotte wilt 21% van de Algerijnen dat.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maakt niet bekend hoe het onderzoek is uitgevoerd en door wie. De omringende landen, Syrië en Libanon, zijn niet mee genomen in het onderzoek.

 

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.