de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Azoulay voorgedragen als directeur-generaal Unesco

De vroegere Frans/Joods/Marokkaanse minister van Cultuur Audrey Azoulay is voorgedragen voor de functie directeur-generaal van de Unesco.

In de executieve raad van de VN-organisatie voor onder meer cultuur, wetenschappen en onderwijs kreeg is Azoulay met 30 stemmen gekozen, tegen 28 voor de 69-jarige Qatarese kandidate Hamad bin Abdoelaziz al-Kawari, zo heeft de Unesco in Parijs meegedeeld.

De definitieve benoeming van Azoulay als opvolger van de huidige directeur-generaal de Bulgaarse Irina Bokova zal plaats vinden, door de algemene conferentie van de 195 lidstaten, op 10 november van dit jaar.

De verkiezing uit kandidaten uit zeven landen was maandag gestart, de executieve raad telt 58 leden. Nadat de VS en Israël zich donderdag uit de organisatie hadden teruggetrokken, had Parijs gezegd dat zijn kandidate iemand is die ‘de poltieke verdeeldheid kan overstijgen’.

Azoulay werd geboren in de Franse stad La Celle-Saint-Cloud uit Joods-Marokkaanse ouders. Haar vader André Azoulay is raadgever van koning Mohammed VI van Marokko.

Andre Azoulay, vader van Audrey Azoulay en adviseur van Koning Mohammed 6.

De familie Azoulay zijn aanhangers van het Joodse geloof. In Marokko wonen veel -Joods-Marokaanen- over het algemeen bekleden zij hoge bestuurlijk en politieke functies daarnaast zijn zij succesvol in het bedrijfsleven.

In februari 2016 werd Azoulay door de Franse president François Hollande voorgedragen als minister van Cultuur. Azoulay is getrouwd met François-Xavier Labarraque en heeft één zoon en één dochter.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.