de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Bijna niemand blijft in Rotterdam

Nederlanders vragen me vaak wat ik van dit land vind. Of ik de bevolking aardig vind, of ik al naar Amsterdam ben geweest en of ik hier zou willen blijven wonen na mijn studie.

Omdat ik dag en nacht opgeslokt wordt door mijn studie, heb ik weinig tijd om het land te ontdekken. Wanneer ik dan echt besluit om naar Keukenhof te gaan om de tulpenvelden te bekijken, is er altijd wel iets dat ertussen komt. Of het regent, of ik zie op Facebook dat de bloemen uitgebloeid zijn, of ik ben moe.

Koningsdag is nog zoiets. Ik was op een superduur festival in Rotterdam waar mensen in het oranje uitbundig dansten. Nu heb ik begrepen dat dit één van de meest belangrijke feestdagen in het jaar is. Om eerlijk te zijn vond ik er geen drol aan. In de drukte duwden mensen me omver en er werd constant bier in de lucht gegooid. Gelukkig scheen de zon.

Op de televisie zag ik dat het koningshuis een plaatsje in Nederland bezocht. De bewoners lieten allerlei kunstjes zien. Met een grote glimlach stond de koning mensen te woord. De prinsesjes keken een beetje verveeld. De bevolking was kalm en vriendelijk. Het was een gemoedelijk tafereel.

Nederland. Het land van de vrijheden, de agenda’s en de rust. Het is hier best vertoeven, maar aan de andere kant mis ik hier iets. Ik heb weinig vrienden, ken de taal niet en daardoor is het moeilijk om in een korte tijd een nieuw leven op te bouwen. Studiegenoten ontdekken Europa in de weekenden of gaan naar Amsterdam. Bijna niemand blijft in Rotterdam. Het is alsof mensen iedere kans aangrijpen om maar weg te gaan. Ik kan dat niet doen, want reizen kost veel geld.

Op dat soort momenten mis ik Damascus, waar ik dag en nacht omringd werd door vrienden en waar altijd wel wat te doen was, zelfs in oorlogstijd. Op dat soort momenten mis ik de levendigheid van een grote stad in het Midden-Oosten. Op dat soort momenten wens ik dat die oorlog nooit begonnen was en ik nog steeds daar woonde. 

Rawan (24) vluchtte in 2012 uit de Syrische hoofdstad Damascus naar Amerika. Na een jaar in New York te hebben gewoond, kreeg ze een studiebeurs waarmee ze van januari 2014 aan de Erasmus Universiteit kon studeren. Samen met Brenda Stoter schrijft ze maandelijks een column over haar verblijf hier.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.