de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Breng Egyptische president voor Internationaal Gerechthof

Wat slechts een gerucht was, bleekt nu waarheid te zijn: 1.150 demonstrant zijn doelbewust gedood door de oproerpolitie in Egypte. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Right Watch komt het gewelddadig neerslaan van de protesten van de Moslim Broederschap, een jaar geleden door politie en leger in Egypte, waarschijnlijk neer op misdaden tegen de mensheid. In een net verschenen rapport spreekt men over ‘systematisch en grootschalig’ doden van vreedzame demonstranten.

Het 188 pagina’s tellende rapport All According To Plan gaat met name over de slachting tijdens het schoonvegen op 14 augustus van het Rabaaplein in Caïro. Het ‘opzettelijk gebruik van dodelijk geweld’ resulteerde op één dag in een van de bloedigste gevallen en onwettig doden van voor het merendeel vreedzame demonstranten in de recente geschiedenis’. De meeste verontrustende conclusies uit het rapport is dat de toenmalige minister van Defensie en huidige president van Egypte, Abdelfattah al Sisi, verantwoordelijk is voor het bloedbad. Het gewelddadig neerslaan van het protest was voorbereid op het hoogste regeringsniveau. De demonstranten waren aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.

Human Right Watch beschrijft zeer minutieus hoe de slachting tot stand is gekomen. Het geweld was gepland en onderdeel van een beleid om ongewapende mensen aan te vallen. Tijdens de protesten en de nasleep zijn er nog eens duizenden aanhangers van Morsi gearresteerd. Honderden van hen zijn ter dood veroordeeld.

De internationale gemeenschap is verplicht de daders van deze slachting voor het gerecht te brengen. Diplomatieke betrekkingen met een land waarvan de president verantwoordelijk wordt gehouden voor deze misdaad tegen de mensheid dienen te worden herzien. Het is maar kort geleden dat Egyptenaren een revolutie hebben ontketend om zich te bevrijden van dictator Hosni Mubarek. Zij hebben nu alle steun nodig om zich ook te bevrijden van de man aan wiens handen bloed kleeft.

Abdelfattah al Sisi moet samen met andere betrokkenen voor het Internationale Strafhof verschijnen en veroordeeld worden voor zijn misdaden. De Verenigde Naties dient daarvoor een speciaal tribunaal op te richten. Dat zijn we verplicht aan de Egyptenaren die het recht hadden om te demonstreren tegen hun afgezette president.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.