de Moslimkrant

Burgemeesters boerkawet geen prioriteit

Na Amsterdam geven ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag de handhaving op het boerkaverbod geen prioriteit.

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema zei vrijdag het boerkaverbod niet te gaan handhaven. Zij wil de schaarse inzet van politie voor belangrijkere zaken gebruiken. Utrecht en Rotterdam zijn evenmin van plan de wet strikt te gaan naleven.

“We geven handhaving van deze wet niet de hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht in de Volkskrant. Alleen als er sprake is van gevaar voor de openbare orde zal er in de stad worden opgetreden.

Rotterdam wil nog afwachten hoe minister Kajsa Ollongren, Binnenlandse Zaken, de wet gaat uitleggen. “Alle wetten die in Nederland gelden, gelden ook in Rotterdam. Maar ook bij ons zal het niet de hoogste prioriteit hebben. Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat opgaan.”

Den Haag vindt vooruitlopen op handhaving van de wet “prematuur”, omdat de wet nog niet van kracht is. De gemeente roept het kabinet wel op in overleg te treden met de gemeenten.

De Boerkawet werd afgelopen juni goedgekeurd door de Eerste Kamer. Wie de regels overtreedt kan een boete van 400 euro krijgen. Wanneer de wet in werking treedt, is op dit moment nog onduidelijk. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) moet dit nog bekend maken.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.