de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Crisis over bed, bad en brood: dat is pas politiek

De VVD en PvdA hebben weer een crisis. Zij kunnen het niet eens worden over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven.

Premier Rutte had het over een ingewikkelde kwestie. De verse staatssecretaris van Asiel en Migratie, Klaas Dijkhoff, heeft het over een complexe kwestie. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra spreekt over een complex probleem.

Rechts was de PvdA de afgelopen jaren in het kabinet vooral de idealen van de VVD aan het uitvoeren en links stond de PvdA politiek stil en soms in een politieke komma.

De PvdA was tot en met de laatste verkiezingen vooral verblind door de verloren achterban terug te halen van de PVV, SP en D66. Met de anti-integratie en –immigratiebeleid, ingezet door Asscher, wilde de PvdA laten zien dat ze niet alleen bezig was met Marokkaanse thee en Turkse baklava, maar ook met worst en bier.

De oplossing van de PvdA ligt niet in het wegsturen van mensen noch een PVV-surrogaat te zijn door de immigratie en integratie tegen te werken, zelf te besluiten en wetten aan te nemen die tegen de Rechtstaat in gaan of stiekem de PVV-agenda via de coalitie met de VVD uit te voeren. Bijvoorbeeld als een gewonde politiek dier in het wild te roepen: bevalt het je hier niet, rot dan maar op.

Afgelopen weken werd een manifest ‘Met vertrouwen linksom! http://demoslimkrant.nl/home/2015/04/4069.html geschreven door Gerard Bosman en Dick Kalkman, beiden van de PvdA. Zij schrijven: ook onze Nederlandse houding ten opzichte van burger- en mensenrechten is onderwerp van felle kritiek. Bij het eenduidig handhaven van de grondwet, het niet versjoemelen van burgerrechten, het beschermen van elementaire rechtsbeginselen als ‘onschuldig totdat schuld bewezen is’ en het onvoorwaardelijk toepassen en handhaven van internationale verdragen dienen wij als PvdA weer onomstreden te zijn.

Geen enkel politicus, Samsom al helemaal niet, kan vier verkiezingen op rij verliezen. Hij kan twee dingen doen: buigen voor de VVD en de politiek gifbeker tot de laatste druppel drinken, of de politiek stekker uit de VVD trekken. Daarmee kan hij de geschiedenis ingaan als de politiek leider die een kabinet liet vallen om ‘bed, bad en brood.’ Dat is pas politiek.

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.