de Moslimkrant

Dag Wilders, welkom Allah

Bij de Haagse gemeenteraadsverkiezingen hoopt Arnoud van Doorn drie zetels te winnen. De Moslimkrant spreekt met hem over de PVV, zijn bekering en waarom hij voor de rechter moet verschijnen. Zijn bedevaart naar Mekka was op uitnodiging van het Saoedische koningshuis. ‘Een mooie ervaring’.
 

Arnoud van Doorn (47) praat zachtjes, aan de verse muntthee in een rustig café in het Haagse Statenkwartier. De politicus en gezinscoach is druk met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Hij voelt zich in de eerste plaats moslim, dan pas Nederlander en wereldburger.

Ik wil niet in een hokje geplaatst worden en ga expres ook naar Turkse en Marokkaanse moskeeën.Veel bekeerlingen gaan direct all the way: ze laten een lange baard groeien, trekken een lang gewaad aan, laten zich besnijden en nemen een islamitische naam aan. Van Doorns haar is kort, zijn kleding onopvallend. Aan een andere naam heeft hij geen behoefte en besnijdenis is geen verplichting, volgens hem. De Koran lezen was niet eenvoudig, daarom volgt hij islamlessen in de salafistische as-Sunna moskee in Den Haag, waar hij zich bekeerde. Hij benadrukt niet één islamitische stroming aan te hangen. “Ik wil niet in een hokje geplaatst worden en ga expres ook naar Turkse en Marokkaanse moskeeën.”

Hij wordt er moe van om steeds weer herinnerd te worden aan zijn PVV-verleden, maar begrijpt wel dat het niet elke dag gebeurt; een PVV’er die zich tot de islam bekeert. In september sloot hij zich aan bij de Partij van de Eenheid (PvdE), die in Amsterdam en Den Haag meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij wilt zich niet islamitisch noemen, maar een partij die vanuit islamitische principes handelt. Van Doorn is lijsttrekker in Den Haag samen met Abdoe Khoulani. De Zwijndrechtse lijsttrekker besloot na aanhoudende bedreigingen toch niet mee te doen. Ook de Haagse afdeling wordt bedreigd, vertelt Van Doorn.
Van de PVV naar de PvdE is nogal een omschakeling. Zijn er ook overeenkomsten?
“Weinig, behalve dat beiden tegen de stroom ingaan en tegen onrecht strijden, beiden vanuit een totaal ander perspectief. Bepaalde standpunten van de PVV deel ik nog, zoals over de ouderenzorg en de kritische houding tegenover de Europese Unie.”

Kunt u nog door een deur met uw oud-collega’s van de PVV?
“Persoonlijk kan ik het goed met ze vinden. Ik ben niet rancuneus zoals veel andere ex-PVV’ers. Met de raadsleden heb ik nog contact, maar niet meer met de landelijke partij. Wilders heb ik sinds mijn bekering niet meer gesproken. Als je uit de partij stapt, ben je persona non grata.”

Heeft niemand uw bekering in twijfel getrokken?
“De eerste dagen, maar vrij snel hadden mensen door dat ik serieus was. Als moslim mag je niet iemands geloof in twijfel trekken.”

Denkt u dat Wilders zich ooit tot de islam zou kunnen bekeren?
Denkt u dat Wilders zich ooit tot de islam zou kunnen bekeren?Van Doorn lacht, aarzelt en zegt dan: “Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk. Maar alles kan. Het is in handen van God.” Zelf is hij nooit echt islamofoob geweest zoals de meeste PVV’ers. “Ik had gewoon een verkeerd beeld doordat ik me er onvoldoende in had verdiept.” Opvallend is wel dat hij sinds zijn vijfentwintigste regelmatig in de Arabische wereld komt. Zijn grootste hobby is reizen en zijn favoriete regio de Arabische Golf.

De politicus vertrok in december 2011 uit de Haagse PVV-fractie, omdat hij zich er naar eigen zeggen niet meer op zijn plek voelde. Ook had hij fouten gemaakt met de boekhouding. “Ik ben in goed overleg vertrokken. Ruzie past niet bij mij”. Voor die tijd zat hij al bij Lijst Pim Fortuyn in de Haagse gemeenteraad. Daarnaast heeft hij altijd in de jeugdzorg gewerkt, in een jeugdgevangenis, in de jeugdpsychiatrie en tegenwoordig als parttime zelfstandig gezinscoach.
Arnoud van Doorn heeft een vriendin en drie pleegkinderen van 10, 17 en 22 jaar. Een van hen is Marokkaans en één half-Marokkaans. Hij is geboren en getogen in de Haagse Vogelwijk, in een degelijk gezin van hoogopgeleide ouders die hem katholiek opvoedden die hem meegaven kritisch te zijn. Op de middelbare school was hij al geïnteresseerd in politiek en deed hij mee aan debatten.

Wat vinden je vriendin en pleegkinderen van je bekering?
“Die staan er achter. Anders was het niet gebeurd.” Zijn vriendin is praktiserend katholiek. Prima, vindt hij, omdat het christendom een van de drie monotheïstische godsdiensten is. “Ik ga haar niet pushen om moslim te worden. Dat moet echt uit jezelf komen.” Ongetrouwd samenleven met een vrouw wordt nou niet als erg vroom gezien onder gelovige moslims en hij is ook van plan te gaan trouwen, maar “Het is niet zo’n groot issue voor mij. We leven gewoon in Nederland.”
Hoe was de bedevaart naar Mekka?
Daar
kan ik niets over zeggen. Het is vertrouwelijk.
“Heel mooi. Iedereen is daar gelijk: man, vrouw, oud en jong, zwart en wit. Je komt er sterker van terug. Mijn advies is: wacht niet tot je oud en versleten bent, koop geen nieuwe auto, maar maak de hajj.”

U was op uitnodiging van het Saoedische koningshuis. Hoe ging dat en hebben ze ook alles betaald?
“Daar kan ik niets over zeggen. Het is vertrouwelijk.”
Heeft u getwijfeld om op de uitnodiging in te gaan vanwege de mensenrechtenschendingen daar? Als je de koning beledigt, maak je kans om onthoofd te worden. Er is geen democratie en godsdienstvrijheid.
“Het is niet aan mij om daarover te oordelen. Ik ben raadslid en ga niet over buitenlandse politiek. Ik vind het typisch Nederlands om altijd met het vingertje te wijzen. Ontzettend irritant. Kijk eerst eens wat er in Nederland misgaat. Ook hier mag je de koning niet beledigen.” Hij voegt eraan toe: “Het is onzin dat ik daar als een soort trofee binnen ben gehaald. Ik heb daar oprechte, diepgaande gesprekken gevoerd met hooggeplaatste personen van het koningshuis. Wie kan nou zeggen dat hij in het paleis van de Saoedische koning heeft rondgelopen? Het was een mooie ervaring.”
Wordt de PvdE gesponsord door Saoedi-Arabië?
“In ieder geval beïnvloeden de sponsors ons programma niet.”
Heeft de partij andere financiers? U bent onlangs op bezoek geweest bij de ambassade van Pakistan.
“Ook daar kan ik niets over zeggen.” Hij heeft ook al gesprekken gehad in Koeweit, Jordanië en Marokko. Na de verkiezingen staan nieuwe afspraken gepland. Over deze tripjes wil Van Doorn alleen zeggen dat hij de morele support zeer waardeert.

U bent ook bezig met een film over de profeet Mohammed. Wie financiert dat?
“Ik ben met een aantal mogelijke geldschieters in gesprek. Een paar hebben al toegezegd, in elk geval geen Nederlandse partijen.” Het moet een grote productie worden, gefilmd op de plaatsen waar de profeet leefde. “We willen een positief beeld van hem neerzetten. Een documentaire met een vredelievende boodschap.”
Waarom moeten mensen op de PvdE stemmen?
“We komen op tegen onrecht en willen gelijke kansen voor iedereen. We kijken niet weg van problemen en gaan uit van ieders eigen initiatief.” Hij zou de partij niet rechts of links willen noemen, het beste te vergelijken met het CDA. Op de lijst zijn moslims van verschillende afkomst, zodat ze veel verschillende kiezers aanspreken.

Jullie verwachten dat ook niet-moslims op de partij zullen stemmen. Is dat realistisch?
Samenvoeging zat er niet in vanwege oud zeer.“Ja hoor. Dat zijn mensen die zich zorgen maken over de sfeer in Nederland tegen moslims, zo’n 20 procent van onze stemmers.” In de laatste peiling van Maurice de Hond en TNS Nipo in december behaalde de PvdE nul zetels in Den Haag, maar volgens Van Doorn bereiken deze peilingen hun achterban niet. Hij gaat ervan uit twee zetels te kunnen halen in Den Haag. “Met drie ben ik heel blij.” In Amsterdam kunnen dat meer worden, denkt hij, omdat ze daar geen concurrentie van een andere islamitische partij hebben, zoals in Den Haag de Islam Democraten. Samenvoeging zat er niet in vanwege oud zeer en omdat ze een sji’itische partij zijn met sympathie voor de Grijze Wolven.
De Nederlandse Moslim Partij won nooit een zetel en is vorig jaar opgeheven. Waarom zou de PvdE wel een succes worden?
“De tijd is er rijp voor. Wij hebben wel politieke ervaring en gaan niet direct meedoen aan de landelijke verkiezingen.” In 2017 wil de PvdE wel mee gaan doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, met Van Doorn als lijsttrekker. Kwalitatief goede, islamitische middelbare scholen wordt een van de speerpunten.
Ik wordt tegengewerkt door de staat.Op 31 januari moet Van Doorn voor de rechtbank verschijnen. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem ervan wiet verkocht te hebben aan minderjarigen, het ambtsgeheim geschonden te hebben door een vertrouwelijk ambtsstuk te lekken en een alarmpistool in bezit gehad te hebben.
Kosten de beschuldigingen van strafbare feiten de partij geen stemmen?
“Integendeel. Voor veel moslims is het herkenbaar om van alle kanten tegengewerkt te worden. Onze achterban spreekt er dan ook schande van. We worden er alleen maar gemotiveerder door. Het creëert een soort martelaarschap.” Hij heeft nooit getwijfeld of hij wel lijsttrekker moest worden.
Hij is ervan overtuigd dat hij wordt tegengewerkt door de staat. Het pistool was speelgoed van zijn neefje en over de andere acties heeft hij “onvoldoende nagedacht”. De journalist van het Algemeen Dagblad toegang geven tot zijn kamer in het gemeentehuis was achteraf niet slim, maar lekken is aan de orde van de dag, zegt hij. Toen hij wilde uitzoeken hoe een groep overlast veroorzakende jongeren aan wiet kwam, heeft hij in een poging om hun vertrouwen te winnen één keer een kleine hoeveelheid aan ze verkocht.
“Ze pikken mij eruit. De politie weet goed dat ik geen drugsdealer ben.”

Het bewijst volgens Van Doorn alleen maar dat de staat niks moet van de politieke islam. “We worden als bedreiging gezien, terwijl we er juist voor zorgen dat jongeren zich niet afkeren van de maatschappij en in handen van ronselaars vallen. Vijf keer per dag bidden is niet radicaal. Wij leggen de grens bij geweld.”
© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.