de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De fluwelen handschoenen van de pers

In de journalistiek wordt de discussie niet gevoerd: journalisten van lafheid beschuldigen. Toch stel ik dat met de komst van Pim Fortuyn en later Geert Wilders, journalisten hun kritisch vermogen zijn kwijt geraakt. Fortuyns enige kwaliteit was het continu uitschelden van zijn politieke opponenten. Zijn aversie tegen alles wat binding had met de zogenoemde multiculturele samenleving was helder, beide politici zijn felle tegenstanders van de islam en Marokkanen. Politieke visie als het gaat om de inrichting van de samenleving en het aanpakken van serieuze problemen ontbreekt, maar beiden konden en kunnen op veel publiciteit rekenen.

Fortuyn en later Wilders vertolken wat vele burgers denken en dat is in de ogen van veel journalisten verfrissend en gedurfd. Dat wat uit de mond van Fortuyn en Wilders niet al te fris rook, was voor veel journalisten geen belemmering om de twee politici volop in de schijnwerpers te zetten, en zo wordt het een vrijbrief om Marokkanen te beledigen en de islam aan te vallen. Fortuyn en Wilders werden populair omdat ze geen blad voor de mond namen. De vraag is: sinds wanneer is racistische taal bezigen een verdienste van een politicus?

Net als Fortuyn wordt Wilders door de pers met fluwelen handschoenen behandeld, omdat veel journalisten denken dat zijn uitspraken door een grote groep mensen wordt gedeeld. De onderbuik regeert. Journalisten die in de nabijheid van Wilders verkeren, verliezen al gauw hun kritische houding, waardoor Wilders onbeperkt en kritiekloos zijn politieke opvattingen mag ventileren met als gevolg dat Wilders maar al te vaak de politieke agenda beheerst.

Van waar die volgzaamheid van journalisten? Omdat Wilders altijd voor opschudding zorgt en dat is altijd goed voor de oplage van kranten. Daarnaast delen veel journalisten de politieke opvattingen van Wilders.

Om een voorbeeld te noemen: net als in de politiek is er in de media opvallend veel aandacht voor het Marokkanenprobleem. Zeker, een minderheid van Marokkanen zorgt voor problemen, maar in tegenstelling tot Wilders en sommige media vind ik het geen maatschappelijk probleem van grote omvang. Kijk naar Pauw & Witteman of lees de Telegraaf, dan lijkt het of Marokkanen ieder moment de samenleving zouden kunnen ontwrichten. De Marokkanenproblematiek is volgens mij niet meer dan een gebrek aan perspectief en aan een goede opvoeding. Door de voortdurende hetze in de media en in de politiek wordt een bevolkingsgroep bij herhaling aan de schandpaal genageld.

De samenleving zou erbij gebaat zijn als al die media-aandacht zou worden ingezet voor een kritische berichtgeving over Wilders. Wie weet wordt deze politicus uiteindelijk ontmaskerd als xenofoob en een racist.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.