de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De hamvraag!

Marianne van den Anker had het er in haar column De moslimpartij al over gehad. Als het goed is, komt de moslimpartij in Rotterdam. Begin deze week naar buiten met de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma. Heeft de Rotterdamse Moslimpartij in oprichting enige kans van slagen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar? Dit is de hamvraag die veel Rotterdammers bezighoudt. Vaak wordt te snel de conclusie getrokken dat -omdat dergelijke experimenten elders in het land mislukten- het in Rotterdam daarom ook wel niks zal worden. Veel te snel, want wat heeft het falen of het succes van andere soortgelijke initiatieven nu met dit initiatief te maken? Andere tijden, ander mensen, andere omstandigheden en ga zo maar door. Er zijn genoeg signalen die op het tegendeel wijzen. Natuurlijk is een signaal nog geen garantie voor succes. Maar met een daverend mediadebuut, steun uit onverwachte hoek en de verheugde reactie van menig Rotterdamse politieke partij was het onthaal van de Moslimpartij absoluut warm.

Laten we ook niet vergeten dat Rotterdam de stad is waar Leefbaar Rotterdam in 2002 uit het niets op zeventien zetels in de Raad kwam. Niet dat een Moslimpartij dit huzarenstukje moet willen of kunnen evenaren. Daarvoor is het voedingsgebied of de vermeende achterban niet groot genoeg. Maar er is, al je er objectief naar kijkt, veel voor te zeggen om in de tweede stad van Nederland ook een Moslimpartij op te richten. Ik ben ook nog niemand tegengekomen met een reactie van: waar komt die nou vandaan? Integendeel.

Het idee lag dus enerzijds voor de hand. Maar het is anderzijds ook waar dat zo’n piepjonge partij nog heel veel stappen moet doorlopen voor het 19 maart 2014 is. Elke misstap kan de genadeklap zijn. Ruzies, intriges en provocaties, maar ook verkeerde taxaties en omgaan met tegenslagen liggen op de loer. Vragen als wie zet je op de lijst en in welke volgorde, wie is je achterban, wat is je boodschap en wat maakt jouw verhaal nou zo uniek, moeten zorgvuldig worden beantwoord. Kortom, naast die ene hamvraag, sorry voor deze uitdrukking, moeten nog duizend andere vragen worden beantwoord. Ga er maar aan staan.

De enige gerechtvaardigde conclusie die we nu kunnen trekken, is dat we te weinig weten over deze nieuwe partij. We weten niet wie er achter staan,noch wie de lijsttrekker is of wat de toon van het programma zal zijn. Laten we daarom ook geen conclusies trekken over de kans van slagen. Aan de andere kant: met drie zetels in de raad ben je op 19 maart de grote winnaar van de uitslagenavond. Maar zover is het nog lang niet. Dat weet Mohamed Talbi heel goed.

Fouad el Haji
Schrijft op persoonlijke titel

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.