de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De Kaäba krijgt een nieuwe Kiswa (Kaäba kleding)

De Hadj is de pelgrimstocht naar Mekka, een van de vijf zuilen van de islam. De hadj is verplicht voor alle

gezonde, volwassen moslims die over voldoende geld beschikken. Voor mensen die om gezondheidsredenen niet kunnen gaan, of niet genoeg geld hebben, is het dus geen verplichting.

De Kiswa (Kaäba kleding) wordt ieder jaar vervangen in de laatste maand van de islamitische kalender deze heet Dhu al-Hidja. Dit gebeurt op de tweede dag van de bedevaart, de dag dat pelgrims het ritueel op de berg Arafat uitvoeren. De oude kiswa wordt dan in stukken gesneden en weggegeven aan verschillende individuen en organisaties.

Dit jaar heeft de prins Khaled al-Faisel het nieuwe Kiswa (Kaäba kleding) overhandigd aan Zain al-Abidin degene die alles regelt met betrekking tot Kaäba. De Kiswa bestaat uit vijf delen, vier daarvan bedekken de zijkanten van de Kaäba en één kant hangt als een gordijn boven de deur van de Kaäba.

De vervaardiging en het aanleveren van de Kiswa was voorbehouden aan de heerser die het gezag voerde over de heilige steden Mekka en Medina. De Koranverzen zijn de belangrijkste kalligrafische versieringen op de Kaäba kleding.

De kiswa is in totaal 658 m2 groot en weegt ongeveer 820 kg. Het ontwerp van de kiswa is elk jaar een beetje anders. Het design wordt eerst machinaal op de zijde geprint en daarna met de hand geborduurd

Egypte was eeuwenlang de belangrijkste producent van de kleding. In 1927 zette koning Abdoel Aziz ibn Saoed van van Saoedi-Arabië, een atelier op in Mekka voor het weven en borduren van de Kiswa. De huidige Kiswa-fabriek in Mekka werd onder koning Khaled ibn Abdoel Aziz geopend op 8 maart 1977. De fabriek heeft een oppervlakte van ongeveer 100.000m2 en er werken meer dan 240 mensen.

De Kiswa wordt geplaatst op de Kaäba op de dag van Arafat -genoemd naar de berg Arafat in Mekka- in Saoedi-Arabië. De dag van Arafat valt dit jaar op 31 augustus, het markeert de laatste dag van Hadj periode. Op deze deze dag vasten -de pelgrims die in Mekka zijn om de Hadj te verrichten. Ook moslims wereldwijd vasten op deze dag maar dit is niet verplicht.

 

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.