de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De laatste 10 nachten van Ramadan

De laatste 10 nachten van Ramadan zijn ongetwijfeld de belangrijke nachten van de heilige maand. Tijdens één van deze nachten vind de nacht plaats die beter is dan 1000 maanden.

Het gaat om Laylat al-Qadr of De Waardevolle Nacht. Het is de nacht waarin voor de eerste maal een soera/hoofdstuk De Bloedklomp van de Koran door de engel Djibril (Gabriël) aan de profeet Mohammed werd geopenbaard.

De nacht van De Waardevolle Nacht, is een nacht die geen gelijke kent. God zegt in de Koran in (hoofdstuk) al-Qadr:

Voorwaar, Wij (God) hebben hem (de Koran) neergezonden in de Waardevolle nacht (Laylat al-Qadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De engelen en de geest (Gabriel) dalen in haar neer met toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst (in deze nacht), tot aan de ochtendschemering.

Moslims wordt dan ook aangeraden de Waardevolle nacht in gebed door te brengen omdat het de waarde van 1000 maanden heeft. Doordat niemand de exacte datum weet, brengen veel moslims de laatste 10 nachten van ramadan door in gebed.

De Profeet heeft de gelovigen bevolen om naar deze nacht te zoeken in de laatste 10 nachten van Ramadan. De Profeet zei: “Zoek de Waardevolle nacht tijdens de oneven nachten van de laatste tien dagen van de Ramadan.

Aicha vroeg eens aan de Profeet welke smeekbede zij zou moeten zeggen wanneer de Waardevolle nacht aangebroken was. Hij leerde haar toen om te zeggen: O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.