de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De Moslimkrant wenst u een fijne Offerfeest

Het Offerfeest of het Grote Feest is het tweede officiële feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de Profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van Allah.

De Koran noemt echter geen naam van de zoon bij de beschrijving van dit verhaal in Soera “De in de Rangen Behorenden”. De moslims geolven dat het om zijn zoon Ismaïl gaat. Toen de Profeet Ibrahim zijn zoon ter ere van Allah met een mes wilde doden, sneed het mes niet. Vervolgens klonk de stem van Allah en stuurde een engel naar de Profeet Ibrahim die zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Het offerfeest valt op de tiende dag van de hadj-maand (Dhul-Hidja), na voltooiing van de hadj. Dit is 70 dagen na het einde van de Ramadan. Terwijl het Suikerfeest een feest van twee dagen is, wordt het Offerfeest drie dagen gevierd. Iedereen wordt verwacht zich netjes en zo mogelijk in nieuwe kleren te kleden. Het feest herinnert de moslim er aan dat hij bereid dient te zijn om alles op te offeren voor Allah, zoals de Profeet Ibrahim zijn zoon wilde opofferen.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.