de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De moslimstem

De slag om de moslimstem, de allochtonenstem, de Arabierenstem is in Rotterdam losgebarsten. Bij de PvdA moet je niet meer zijn, zeggen veel moslims en allochtonen. Die eisen steeds meer terug in ruil voor een uitkering. De tijd dat je met een stem op de PvdA een collectieve verzekering afsloot voor behoud van uitkering, is voorbij.

Bij NIDA, die zeer goed aan de weg timmert met een welbespraakte en sympathieke voorman, weet je het niet. Wat NIDA wil is vaag, maar jongeren vinden het een geweldige club. Een bedreiging voor de PvdA. Steeds meer liberale moslims geven hun stem aan Leefbaar Rotterdam. Ook dat is een bedreiging voor de PvdA.

Het eerlijke verhaal
Maar is de grootste bedreiging voor de PvdA niet het etnisch cliëntelisme waar Fouad el Haji recent in de Volkskrant meer over onthulde? Dit soort onthullingen passen in het rijtje ‘eenmaal exit, dan pas vertellen we u het eerlijke verhaal’. Zo ging dat ook met de voormalig directeur van De Nederlandse Bank. Een paar maanden na zijn aftreden kwam de ontboezeming dat hij ons als landgenoten niet had moeten vertellen dat Griekenland het geleende geld wel zou terugbetalen. Het eerlijke verhaal komt pas als mensen niet meer in functie zijn, zijn afgetreden, uit een partij zijn gezet of met pensioen gaan. Het eerlijke verhaal is inmiddels sleets, poëzie voor politici en volksverlakkerij.

Herwinnen van vertrouwen
De kiezers zijn “dat eerlijke verhaal, het zeggen waar het op staat ” meer dan zat. Deze gemeenteraadsverkiezingen gaan vooral over het herwinnen van vertrouwen, zeker nu het landelijk zo’n onvoorstelbaar potje is. Of het nu gaat over het verzamelen van metadata, de Jeugdzorg of de Bijstandswet. Om met dat laatste te beginnen. In dit land schrijven wij bijstandsgerechtigde vrouwen (90% is vrouw) met jonge kinderen af. Ze hoeven als alleenstaande niet te solliciteren om toch een uitkering te blijven ontvangen. Dat lijkt lief en empathisch, maar als zij wel willen werken, steekt niemand ook maar een poot naar hen uit. Welke gemeente voelt zich nog verplicht om tijd in jou te investeren, om je te helpen als je niet tot de prioritaire groep behoort? Wat als de kinderen naar school zijn? Dan is je voorland een of ander klein baantje of je blijft hangen in de uitkering waarvoor je opeens wel brieven moet sturen naar tig bedrijven die jou toch niet willen hebben. Lekker verhaal, maar wel een eerlijk verhaal.

Desnoods blanco
Mijn moeder werd begin jaren ‘70 ontslagen omdat ze zwanger was. Dat was toen normaal, geen vrouw die protesteerde. Zwangere vrouwen en vrouwen die voor jonge kinderen zorgen, hoorden niet te werken, die hoorden thuis achter het fornuis. Ik verlang niet terug naar die goede oude tijd waar alles zogenaamd beter was. De nieuwe Bijstandswet is een feit, voorlopig niets meer aan te doen.

Het herwinnen van het vertrouwen in de politiek is de grootste opgave voor alle politieke partijen. Naar welke partij uw stem ook gaat, stem in ieder geval! Desnoods blanco. Dat zou nog eens verwarring opleveren. Stelt u zich eens voor dat het eerlijke verhaal van de burgers zich zou uiten in 100% blanco stemmen. Dat zou nog eens een boodschap zijn van het volk.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.