de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De Nachtreis van de profeet

De speciale drager Buraq.

Het is de meesten moslims, door de hectiek en ontwikkelingen rondom het coronavirus, vast ontgaan.

Moslims vieren vandaag Hemelvaartsdag, genaamd Isra en Mi’raj, ook wel bekend als de ‘Nachtreis’.

Het is een belangrijke nacht voor moslims, die ‘de tweede meest heilige nacht’ wordt genoemd, na Laylat al-Qadr/Waardevolle Nacht.

Isra en Mi’raj verwijst naar de reis die de Profeet Mohammed maakte op een speciale drager die ‘Buraq’ wordt genoemd. De reis tussen aarde en hemels werd afgelegd in één nacht.

Het vond plaats ongeveer 10-12 jaar nadat de profeet de openbaring van God/Allah had ontvangen. De reis bestond uit twee delen.

Isra, is het eerste gedeelte van de Nachtreis van de stad Mekka (Saudi-Arabië) naar de huidige Al-Aqsa-Moskee in Jeruzalem.

Mi’raj, is het tweede deel: van de Al-Aqsa-moskee naar de hemels. In de Koran, onder andere in Hoofdstuk/Soera, de Nachtreis/ Isra, wordt aangehaald.

De reis
Volgens de overlevering verscheen engel Jibriel (bekend als Gabriël) op een nacht aan Mohammed waarop hij de Buraq besteeg om samen met Jibriel naar Jeruzalem te gaan. Daar aangekomen bond Mohammed de Buraq met een touw vast aan een ring in de Westmuur.

Na een gezamenlijk gebed/Salaat te hebben verricht met enkele profeten, begon de hemelvaart naar de hemelen tot “Sidrat al Muntaha”. Deze betekent de “Laatste Boom” en staat onder de Troon van God.

Voorbij het punt “de Laatste Boom” heeft niemand toegang, inclusief engel Gabriël niet. Gabriel zei: “Hier is Sidrat al Muntaha. Als ik dit punt overschrijd, zal ik verbranden.”

De profeet besteeg een spiritueel wezen ‘Rafraf’ om zijn reis te continueren en zo te verschijnen voor God. Dit gebeurt buiten de grenzen van plaats en tijd (op een manier die wij in onze wereld niet kunnen bevatten). God is immers niet gebonden aan plaats en tijd.

In de eerste hemel ontmoetten Mohammed en Jibril de profeet Adam. In de tweede hemel ontmoetten ze de profeten Yahya/Johannes en Isa/Jezus. In de derde Yoesef/Jozef, in de vierde Idris/Enoch, in de vijfde Haroen/Aäron, in de zesde Musa/Mozes en in de zevende Ibrahim/Abraham.

Mohammed sprak met elke profeet die hij tegen kwam en die hem feliciteerde. God vermeld in de Koran dat er zeven hemelen zijn.

Als laatste zou de profeet, God hebben ontmoet die hem de boodschap doorgaf dat moslims vijftig keer per dag het gebed/Salaat moesten verrichten.

Toen de profeet met dit nieuws in de zesde hemel arriveerde, stuurde Mozes hem terug naar God. Mozes vond vijftig keer te zwaar voor de gelovigen. De profeet keerde op verzoek van Mozes terug naar God die toen het gebod van een tienmaal-dagelijkse gebed meegaf. Mozes vond dit nog steeds te veel, en zo kwam de profeet een derde maal bij God.

God deed het gebod om vijf keer per dag te bidden. De profeet kwam wederom bij Mozes die het nog steeds te zwaar vond, waarop de profeet bekende dat hij zich schaamde nog een keer terug te keren naar God voor minder.

Vanaf dat moment werden moslims verplicht vijf maal per dag het gebed te verrichten.

Tot slot wordt het aanbevolen, maar is geen verplichting, dat moslims naar aanleiding van deze dag vasten. In Nederland valt deze dag morgen.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.