de Moslimkrant

De Nieuwe Buur: op NPO Start

Ries en Marja van Dijk ©Lilian van Rooij

In Europa zijn we allemaal buren van elkaar. Niets zegt meer over de integratie dan hoe we met elkaar omgaan in onze straat of wijk.

‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ is een spreekwoord dat aangeeft dat de verhouding met je buren veel van je huiselijk geluk kan bepalen. Maar wat gebeurt er als dit niet het geval is?

De Nieuwe Buur zijn vier indringende reportages waarin wordt getoond hoe inwoners in Nederland, Kroatië, Tsjechië en Portugal worden geconfronteerd met ‘nieuwe buren’: Roma, vluchtelingen en arbeidsmigranten op zoek naar een nieuw thuis. Met vallen en opstaan leren de buren elkaar beter te begrijpen.

Ries van Dijk woont al tientallen jaren in Utrecht Overvecht. Als de gemeente aankondigt dat er een asielzoekerscentrum in zijn buurt komt, ontsteekt hij in woede en voert hij actie tegen het plan. Maar het AZC komt er toch. Na een tijdje leren hij en zijn vrouw de uit Saoedi-Arabië afkomstige Randa en haar twee dochters kennen. Dat zet de gedachtewereld van Ries op zijn kop.

De Nederlandse inbreng wordt verzorgd door de NTR. De Nieuwe Buur is vanaf vrijdag 16 november integraal te zien op NPO Start.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.