de Moslimkrant

De strijd tussen gelijk of geluk

In zijn nieuwe boek God is groot: Eten, bidden en beminnen met moslims (Uitgeverij Jurgen Maas), geeft politicoloog, journalist en schrijver Mounir Samuel een inkijk in de levens van uiteenlopende Nederlandse moslims en gaat met hen op reis door het Nederland van vandaag.

Samuel onderzoekt het verleden, heden en toekomst van de islam in de lage landen. Tevens toont hij hoe hij door zijn transitie ‘Van een aaibaar Hollands meisje in de volgende ongewenste straat-Marokkaan’ veranderde. Met zijn boek is Mounir erin geslaagd het vertrouwen te winnen van prominente en uitgesproken moslims van verschillende afkomst die allen van Nederland houden.

Pijnlijke spiegel
Het is juist de liefde en hun maatschappelijk betrokkenheid voor Nederland die hen kwetsbaar maken in de pers en op sociale media. Tegelijk is hun kwetsbaarheid hun sterkste punt omdat zij elk op hun eigen manier de gemeenschap en de rest van de Nederlandse samenleving een pijnlijke spiegel voorhouden. Sommigen van hen hebben in de woorden van Mounir niet gekozen voor de strijd, de echte strijd koos hen. Of zoals Fatima Elatik in het boek opmerkt: ‘Heb je ooit een revolutie gezien die rustig is aangegaan? ’

God is groot zit vol met informatie en feitelijke cijfers over het doen en laten van de Nederlandse moslims en is een aanrader voor elke journalist, politicus en beleidsmedewerker en anderen die veel met moslims werken en op de hoogte willen zijn over de ontwikkelingen binnen de moslimgemeenschappen en de noodzaak zien tot reflecteren op de problemen, oplossingen en kritiek op het moslims/diversiteitsbeleid.

Ook de strijd van zowel de auteur als van sommige geïnterviewden met de Koranteksten en de overleveringen van de Profeet Mohammed geven stof tot denken. Mounir schroomt niet te worstelen met Gods woord.

Hij schrijft openhartig over de warmte maar de pijn van zijn liefde voor islamitische ex-partners met wie hij eerst als biologisch vrouw en later volledig als man een relatie mee had. Vol passie en humor schrijft hij over zijn liefde voor de Marokkaans-Nederlandse vrouwen die hem tegelijk soms tot waanzin drijven. Of zoals Jezus zei: ‘De Geest is gewillig, maar het vlees is zwak’. De liefde voor God en zijn profeet Jezus/ Isa (Mounir is christelijk) is zijn anker als het niet meer gaat en de pijn van het verlies van familie – die helemaal niet blij zijn met zijn onderdompeling in de islam – en partners – die de druk van familie niet aankunnen – te groot wordt.

Elke verhaal, gesprek en ontmoeting kent zijn eigen waarheid, humor, pijn, ontroering en confrontatie in een zoektocht naar de Meest Barmhartige, de Meest Genadevolle.

De zeer persoonlijke ontmoetingen geven inzicht in het verleden, heden en toekomst van de hervormingsfundamentalisten zoals Mounir de kritische denkers in het boek noemt. De journalist die een gelijknamige reeks voor de Groene Amsterdammer bijhoudt laat de meest uiteenlopende stemmen aan het woord zonder iemand te kort te doen. Er zijn twee verhalen die na het boek zijn blijven hangen.

Karima el Fillali is de dochter van een Hollandse moeder en een Marokkaanse vader. Haar opa van moederskant was dominee en zo het lot wilde groeide ze op in een christelijk omgeving met Bijbelverhalen. Karima beschrijft hoe de Bijbel aan het hart raakt terwijl de Koran de geest beroert. Van haar Marokkaans-Nederlandse vader leerde zij om los te laten en wat er ook gebeurt, altijd Alhamdoe Lilaah (diep bewustzijn van liefde en bewondering van de macht, glorie en genade van God) te zeggen.

Selcen Yildizeli is een Turks-Nederlands onderneemster en eigenaar van Coffeebar Mok. De moeder van Selcen trouwde drie keer. De familie van Selcen bestaat uit vier zussen van drie verschillende vaders. Haar echte vader kent ze niet echt. Haar moeder hertrouwde om haar dochters een beter positie te geven met name binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap. Of zoals ze het doeltreffende zegt: ‘Mijn ouders leven in een gemeenschap binnen een gemeenschap.’

Selcen is inmiddels vierendertig, en wordt achtervolgt door het Turkse spreekwoord “Adam ol” wat zoiets als “word gerespecteerd” betekent. Met ander woorden: ga trouwen.

Het is ontroerend om te lezen hoe Selcen over haar import-stiefvader praat en zijn liefde en warmte voor haar en haar zussen omschrijft. Maar wat vooral raakt is haar liefde voor haar gehandicapte halfzusje van 24 die elke vijf jaar haar verjaardag viert in een trouwjurk.

De profeet Mohammed zou ooit hebben gezegd: vertel mij niet hoe lang je hebt geleefd maar hoe ver je hebt gereisd. Met, God is groot: Eten, bidden en beminnen met moslims, is het Mounir Samuel gelukt om ons ver te laten reizen door de ogen van hervormingsfundamentalisten.

Voor meer informatie zie: http://www.uitgeverijjurgenmaas.nl/god-is-groot-eten-bidden-en-beminnen-met-moslims

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.