de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

De zegeningen van de anti-islamhetze

Hoe vervelend en verwerpelijk de scandering ‘Minder, minder Marokkanen’ ook is, dit noopt je tot nadenken over de samenleving. Is dit hoe we met elkaar om willen gaan? Simpelweg zoiets roepen en denken dat dan alle problemen zijn opgelost? Gelukkig heeft Nederland en masse duidelijk gemaakt dit soort aanvallen op één etnische groep niet te pikken. Vanuit de Hollandse traditie is geloofbashen op zich prima, maar negatief zijn over etniciteit is not done.

Voor de leken onder ons: op de islam mag je kritiek uiten, op minderheden niet. Dat heet namelijk discriminatie. Je kunt je beter als Nederlander met een andere etniciteit profileren dan als een gelovige, islamitische Nederlander. Het zou -zo op het oog- veel problemen oplossen.

Koran in de hand

Juist doordat veel Nederlandse moslims vragen beantwoorden met de koran in de hand, gaan rechtse Europese opinieleiders uiteindelijk de islam aanvallen en niet de cultuur. Waarom profileren moslims zich als godsdienstige burgers? Niemand hoeft toch iedere keer de imam te spelen door ingewikkelde religieuze antwoorden te bedenken?

Islamitische Nederlanders moeten vaker als mens dingen benoemen, afkeuren of steunen. Dit is wel gaande, maar nog veel te weinig. Ik merkte dat al bij jongeren, bij discussies en toen ik voorzitter was van de Landelijke Vereniging Moslimstudenten in de jaren negentig. Veel moslims kunnen niet antwoorden zonder het geloof erbij te halen. We (in dit geval de moslims) moeten afzonderlijke, negatieve zaken als mens erkennen en afkeuren. Ik geloof stellig dat dan de discussie over islam in Nederland snel een andere wending zal krijgen en iedereen uit deze gespleten gesprekken kan komen met een bevredigend gevoel.

Actief burgerschap

Wat nu gaande is in Nederland is niet alleen maar negatief. Het is goed dat de passieve houding van de allochtonen en veel autochtonen aan het veranderen is. Dat actief burgerschap een must is, begrijpen steeds meer mensen. Alleen zij kunnen daadwerkelijk iets veranderen aan de samenleving en het de juiste richting op krijgen. Het zou een gigantische winst zijn als meer dan de helft van alle Nederlanders zich actief zou opstellen en niet alleen de rechten maar ook de plichten van een democratie onderschrijft.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.