de Moslimkrant

DENK: “Stop onmenselijke situatie in China”

Tijdens het debat over de begroting Buitenlandse Zaken vroeg DENK de regering om, in VN-verband, draagvlak te vinden voor het per direct te sluiten van de Chinese heropvoedingskampen.

Naar schatting meer dan een miljoen moslims zitten op dit moment vast in deze politieke heropvoedingskampen in Xinjiang. De motie van DENK omtrent het sluiten van deze Chinese kampen werd vandaag door een meerderheid van de Kamer aangenomen.

Fractievoorzitter van DENK Tunahan Kuzu: “Het is van groot belang dat zoveel mogelijk landen zich hierover uitspreken. Mensen worden opgepakt omdat ze een baard hebben, een sluier dragen, halal voeding bij zich hebben of contact hebben met familie in het buitenland. Dit is onacceptabel en mag en kan worden getolereerd.”

Het VN-Comité tegen Rassendiscriminatie riep China eerder al op om deze praktijken per direct stop te zetten. China ontkent overigens dat de kampen in de provincie Xinjiang heropvoedingscentra zijn waar dat soort praktijken zouden plaatsvinden. Zij noemen het kampen voor educatie en opleiding.

De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen en kreeg steun van DENK, SP, GroenLInks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50+, D66, VVD, CDA, CU en de SGP. Tegen de motie waren de PVV en FVD.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.