de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Die bal is echt lek

Enkele maanden geleden schreef ik een artikel getiteld “Wat als Marokko de bal leeg prikt?” Dat was een retorische reactie op een opmerking van minister Asscher die in de vastgelopen onderhandelingen met Marokko had gezegd dat de bal bij Marokko lag. Volgens hem zat er maar een ding op en dat is het opzeggen van het sociale zekerheidsverdrag uit 1970.

“Onvriendelijke daad, want zo gaan bevriende naties niet met elkaar om,” reageerde de Marokkaanse regering verbolgen en het was daarom een kwestie van tijd voordat de eerste scheuren in de bilaterale betrekkingen zichtbaar werden. Welnu, het is inmiddels zover.

Iedereen die tussen Amsterdam en Casablanca vliegt, moet er weleens mee geconfronteerd zijn. Medepassagiers die tegen hun zin in naar Marokko worden uitgezet, bijvoorbeeld omdat ze illegaal hier verblijven, en dan luidkeels in het vliegtuig beginnen te roepen: `Laat me los, laat me vrij, ik ben geen Marokkaan’. Hoewel dat op zich niets verklaart, is het vooral grappig als ze dat met een Marokkaans accent roepen, maar het tafereel zelf is in de eerste plaats naar, zowel voor betrokkene als voor ons medepassagiers.

Aan dit tafereel dat al veertig jaar duurt, lijkt voorlopig een einde te komen, want net nu de spierballentaal tussen Marokko en Nederland wat geluwd leek en minister Asscher zijn beste wil heeft getoond en naar Marokko is afgereisd, was daar vorige week de Raad van State om zout in de wonden te strooien en de minister pijnlijk te herinneren aan de gevolgen van die ramkoers van afgelopen zomer tussen hem, de Tweede Kamer en Rabat. Wat is het geval?

De Marokkaanse overheid verstrekt sinds eind vorig jaar geen ‘laissez passer’ meer als Nederland een Marokkaan zonder paspoort wil uitzetten. Daardoor is het voor Nederland nu onmogelijk om deze vreemdelingen uit te zetten. Zij kunnen ook niet meer worden vastgehouden in vreemdelingendetentie, zo heeft de Raad van State in een uitspraak van een hoger beroep bepaald. De zaak was aangespannen door Marokkaanse vreemdelingen tegen twee uitspraken van de Haagse rechtbank. Volgens de rechter hebben zij geen zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn en daarom mogen zij niet in vreemdelingendetentie worden gehouden. Best simpel.

De uitspraak van de Raad van State is slechts een voorbeeld. Naar verluidt heeft Asscher niet alleen zichzelf voor het blok gezet, maar ook collega-ministers die hun best doen om de handelsbetrekkingen en de misdaadbestrijding met Marokko te bevorderen. Dat Asscher toch voor de harde lijn koos en de bal bij Marokko legde, was vragen om moeilijkheden. Marokko kon de bal immers doodleuk leeg prikken en dat gebeurde ook.

Het stond op voorhand vast dat beide landen meer te verliezen dan te winnen hadden bij deze prestigezaak, of “principekwestie”, zoals Asscher het zelf noemde. Hij kan het naar eigen zeggen niet aan de burger uitleggen dat Marokkanen met een Nederlandse uitkering een rijk leven leiden in Marokko. Er zullen in een groot land als Marokko best plaatsen zijn waar het leven inderdaad 40% goedkoper is dan Nederland, zoals de minister uit het rapport van de Wereldbank citeert, maar dat kunnen er nooit veel zijn.

Ben daarom benieuwd hoe de minister deze lekke bal nu aan de kiezer gaat uitleggen.

Gerelarteerd artikelen:

http://demoslimkrant.nl/home/2014/11/755.html

http://demoslimkrant.nl/home/2014/10/706.html

http://demoslimkrant.nl/home/2014/11/779.html

 

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.