de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Digitale koran voor slechtzienden

Omdat mensen met een visuele beperking geconfronteerd worden met het lezen van de koran, is de Saoedische uitvinder Meshal Al-Harasani een digitale versie aan het creëren voor slechtzienden om het lezen van het Heilige Boek te vergemakkelijken.

Voor de 30-jarige Al-Harasani, die verbonden is als adviseur aan de King Abdul Aziz universiteit, is dit de nieuwste in een reeks ingenieuze creaties die hij heeft gemaakt sinds zijn dertiende jaar. Hij is verantwoordelijk voor meer dan 50 uitvindingen in verschillende humanitaire en sociale domeinen.

Zijn eerdere uitvindingen omvatten een mobiele telefoon met betaalmiddel voor blinden en slechtzienden.

Al-Harasani: “Mensen met een visuele handicap lezen de koran in braille, in zes grote volumes die het moeilijk maken om een bepaalde pagina, passage of soera te bereiken. Een koran dragen en opslaan is ook niet makkelijk vanwege de grootte.”

Meshal Al-Harasani.

Al-Harasani werd geïnspireerd om een digitale versie te maken toen hij het King Fahd-complex bezocht voor het drukken van het Heilige Boek in de stad Medina en om deel te nemen aan een seminar over koranonderwijs voor mensen met speciale behoeften.

Zijn uitvinding is nog in ontwikkeling en zal naar verwachting over een jaar worden gelanceerd.

Een deel van het team waar Al-Harasani mee werkt aan de digitale koran werkt zijn zelf visueel gehandicapt.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.