de Moslimkrant

Donderdag 20 september Asjoera

Asjoera – letterlijke vertaling ‘tiende’ – is een islamitische herdenking dat wordt gevierd op de tiende dag van de maand Muharam, de eerste maand van de islamitische kalender.

Dit jaar valt Asjoera op donderdag 20 september 2018. Het is voor moslims aanbevolen om op deze dag te vasten.

Waarom vasten moslims op Asjoera?
De dag van Asjoera is om meerder redenen een bijzondere dag. Het is de eerste vastendag in de Islam die door Profeet Mohammed was ingesteld nog voor de ramadan. De Profeet Mohammed kwam erachter dat de joodse gemeenschap tijdens de dag van Ashura vastten, toen hij in Medina kwam na zijn vlucht uit Mekka.

Toen zij gevraagd werden naar de reden hiervoor, zeiden leden van de joodse gemeenschap: “Dit is de dag waarop God, de Profeet Mousa -Mozes- de kinderen van Israel heeft gered van Firaun -Faraou- en daarom eren wij Moses door op deze dag te vasten.“

De profeet gaf de moslims de opdracht om ook te vasten en zei erbij: “het is beter om de dag ervoor of erna ook te vasten, vanwege de verbondenheid met Mozes.”

Omzet belasting/ Zakaat al-maal
Op Asjoera maken islamitische ondernemers de balans op van het afgelopen jaar. Van hun netto-omzet moeten zij conform de islamitische wetgeving 2,5% van hun totale bezit afstaan aan de armen of minderbedeelden.

De gift kan bestaan uit een som geld, maar kan ook de vorm hebben van geschenken of levensmiddelen zoals bloem, tarwe, dieren, suiker of olie. Het afstaan van bezit, dat Zakaat (religieuze belasting) wordt genoemd, is een van de vijf pijlers van de islam.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.