de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

“Een gezegende Ramadan in roerige tijden”

Rabbijn Lody B. van de Kamp

Aan het begin van de Ramadan. In het Marokkaanse Tetouan, op het Tunesische schiereiland Djerba, in de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina Sarajevo en op vele, vele andere plaatsen waar Moslims en Joden ooit eeuwenlang samenwoonden en dat nog steeds doen vierden de twee gemeenschappen naast elkaar hun religieuze hoogtijdagen.

Moslims wensten hun Joodse buren een ‘Sjana Tova’ een goed nieuwjaar, op ‘Rosj Hasjana’ en de Joden wensten de Islamitische buren een ‘Ramadan Mubarak’, een gezegende Ramadan, aan het begin van de jaarlijkse vastenmaand.

Deze week begint de jaarlijkse Ramadan. Voor duizenden van onze landgenoten begint deze periode van geestelijke verdieping en devotie. Centraal staat binnen deze gemeenschappen de jaarlijkse bezinning op de verhouding zowel ten opzichte van de Eeuwige als ten opzichte van de medemens en de samenleving daaromheen.

Bij deze periode van deze diepe piëteit en toewijding van onze Islamitische landgenoten wil ook ik niet achterblijven bij het uitspreken van die zegewens voor een ‘Ramadan Mubarak’.

Echter, er is meer. Van harte spreek ik de wens uit dat het onze vastende medeburgers, ouderen en jongeren, vaders, moeders, zij die alleen zijn, gegeven zal zijn in alle rust deze weken te vieren. In rust, vrij van aantijgingen en uitsluiting, vrij van verdachtmakingen en beledigingen. In rust, niet gestoord door ongefundeerde berichtgevingen of politieke oprispingen van buitenaf.

Dit wens ik mijn gelovige landgenoten. En op hetzelfde moment roep ik anderen op de religieuze beleving en vrijheden van de Islamitische landgenoten juist in deze periode te respecteren. Te respecteren zoals dit behoort binnen een Nederlandse samenleving die terecht trots is op haar grondrechten van vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing.
Op deze manier zal de Ramadan maand voor onze gehele samenleving tot zegen zijn.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.