de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Een Netanyahu complotje

Toen ik afgelopen zondag mijn baard liet trimmen, met mijn ogen dicht, hoorde ik alleen het geluid van de Al Jazeera-zender. Alle Marokkaanse kappers hebben altijd Al Jazeera op staan. Ik vroeg of het geluid iets lager kon. De afstandsbediening, werd me verteld, wordt maar twee keer per dag gebruikt. Bij het openen en bij het verlaten van de zaak; aan en uit. Het geluid staat hard om privacy doeleinden, vertrouwde de kapper mij toe.

Terwijl de kapper mijn baard trimde, hoorde ik een stem die harder klonk dan uit de tv. Hij had het over Netanyahu die op het Congres sprak. “Een spion van Saoedi Arabië.” riep de stem.

In de spiegel zag ik achter mij twee jongemannen. Aan hun dialect kon ik horen dat zij uit Syrië kwamen. Hun dikke baarden waren gitzwart en hun huid was gebruind door de zon van Aleppo. Volgens de ene werd Netanyahu betaald door de Saoedi’s om op het Amerikaans Congres hun boodschap te verkopen over het gevaar Iran.

“Waarom doen de Saoedi’s dat zelf niet”, vroeg de ander.
“Ya Agi (=broer), je denkt toch niet dat de Amerikanen na 9/11 het zullen toestaan om een Saoedi in zijn witte gewaad het Congres toe te spreken? In welke woestijn ben je geboren, Ya Agi?”

“Kijk,” zegt hij verder. (Als Arabieren “luister” bedoelen, zeggen zij altijd “kijk”. Ze kijken elkaar natuurlijk niet aan. Ze luisteren naar elkaar, maar kijken naar Al Jazeera.)

“De Saoedi willen helemaal niet af van Bashar al-Assad omdat Israël dat niet wil. Daarom hebben zij gestoorde jihadisten uit Afghanistan naar Syrië gebracht en hun alle wapens geleverd. Die komen van de Republikeinen en de voertuigen van de Japanners. Daarom rijden alle IS-gestoorden in een Toyota Halal. De inlichtingen worden door de Mossad geleverd die het weer van de Amerikanen krijgen. Zo snijdt het zwaard aan alle kanten in het Midden Oosten. Niks kernwapens, Ya Agi!”

“De Israëli willen een eind maken aan de wapendoorvoer van Iran via Syrië naar Hezbollah in Libanon. Op hun beurt willen de Saoedi’s Iran dwarsbomen omdat zij bang zijn van de toenemende populariteit van de Sji’ ieten in het Midden Oosten, waardoor de wahabisten worden teruggedrongen tot de landsgrenzen van de Saoedi’s. En het zit de rijke elite van de Saoedi-prinsen nog steeds dwars dat zij niet meer voor hun wilde nachten even tussendoor kunnen vliegen naar Beiroet of Damascus, omdat Hezbollah en Iran hier een eind aan hebben gemaakt.”

“Maar waarom laat Netanyahu zich gebruiken door de Saoedi’s”, protesteert de andere jongeman?

“Ya Agi, sinds wij in Nederland zijn, ben je traag in je hoofd,” antwoordde de ander. “Ik heb het je gezegd, dat krijg je van die patat met mayonaise. Kijk!”

En ze kijken elkaar nog steeds niet aan. Hun ogen zijn nog steeds op Al Jazeera gericht.

”Netanyahu is heel sluw. Moet ik je nog vertellen dat de Joden heel sluw zijn? Er komen verkiezingen aan in Israël. Netanyahu moet campagne voeren en dat kost geld! Democratie kost geld, Ya Agi!”

“In ruil voor zijn toespraak gaan de Saoedi’s zijn campagne financieren. ,ya Agi!”

Het lijkt mij een prima script voor Homeland.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.