de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Egypte terug bij af

Het stond al bij voorbaat vast dat hij de presidentverkiezingen zou winnen in Egypte: Abdel-Fattah al-Sisi, ex-legerleider. Hamdeen Sabahi was zijn enige tegenkandidaat en kansloos. Sisi heeft zijn overwinning te danken aan het verbieden van de Moslimbroeders, de grootste beweging in Egypte. Honderden leden van deze beweging zitten inmiddels in de gevangenis wegens lidmaatschap van een terroristische beweging. Dat geldt eveneens voor de leider, Mohammed Morsi, de vorige jaar democratische gekozen president. Sisi heeft geen programma en het is maar de vraag of hij in staat is de economische problemen, de hoge werkloosheid, de inflatie en de instabiliteit aan te pakken. Dat is ook de reden voor de lage opkomst, slechts 44 procent, tijdens deze presidentsverkiezingen. In 2012 wist Morsi 52 procent van de kiesgerechtigde op de been te krijgen. Niet alleen de aanhang van de Moslimbroeders had geen vertrouwen in deze verkiezingen maar ook andere Egyptenaren bleven thuis.

Van de euforische stemming, na de opstand tegen dictator Hosni Mubarak, is al lang geen sprake meer. Niet allen zit momenteel een democratische gekozen president in de gevangenis, er bestaat ook de angst voor terugkeer naar de dictatuur nu opnieuw een legerleider aan de macht is. Het lijkt erop alsof de revolutie is mislukt. Egypte is terug bij af. Veel Egyptenaren hebben terecht zorgen over de toekomst. Net als onder Mubarak verdwijnen opnieuw mensen, zonder aanklacht, de gevangenis in.

Wat veel zorgelijker is, is het stilzwijgen van het Westen over de ontwikkelingen in Egypte. Sinds de staatsgreep door het leger, anders kan ik het niet noemen, klonk er niet één protest vanuit de Europese Unie of Nederland. Het afzetten van Morsi als democratische gekozen president en het verbieden en het bestempelen van de Moslimbroeders tot een terroristische organisatie had in het Westen tot ongekende protest moeten leiden, aangezien de Moslimbroeders grote aanhang geniet onder de Egyptische bevolking. Een massabeweging is het en zeker geen terroristische organisatie. Met het verbieden wordt het land niet stabieler, eerder het tegendeel.

Het is zaak om de ontwikkelingen in Egypte kritisch te blijven volgen en er ervoor te zorgen dat de democratische beginselen worden eerbiedigt. Dat zijn we verschuldigd aan de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de opstand tegen dictator Mubarak.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.