de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Eind Ramadan begin van Eid al-Fitr/Suikerfeest

Morgen en overmorgen vieren bijna alle moslims in Nederland het eind van de ramadan met Eid al-Fitr bekend in Nederland als het Suikerfeest. Eid al-Fitr betekent “feestdag ter gelegenheid van het breken (van het vastenperiode)”.

Eid al-Fitr is de eerste van de twee officiële islamitische feestdagen die de islamitische kalender kent. Het kleine Feest is het feest waarop het einde van de maand ramadan gevierd wordt.

De eerste ochtend van het Eid al-Fitr bezoeken mannen en vrouwen de moskee voor het gezamenlijke speciale gebed (Salaat al-Aid) voor deze feestdag. De rest van de dag gaat men zo veel mogelijk bij familie op bezoek. Ter gelegenheid van het feest worden vaak zoete gerechten gegeten en geeft men elkaar en de armen cadeautjes. Veel vrouwen versieren hun handen met henna. Zowel de mannen als de vrouwen trekken meestal nieuwe kleren aan en het huis wordt extra aandachtig versierd voor deze feestdag.

Ook de arme mensen doen mee met deze gebruiken. Veelal krijgen ze voedsel en soms kleding van de rijken, voor wie het een plicht is voor de armen te zorgen.

Alhoewel Eid al-Fitr altijd op dezelfde dag is op islamitische kalender, op de eerste dag van de islamitische maand shawwal, is de datum op de gregoriaanse kalender elk jaar anders. Dit komt doordat de islamitische kalender een maankalender is en de gregoriaanse kalender een zonnekalender.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.