de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

En toen brak de oorlog uit

En toen brak de oorlog uit. Zeina en haar kinderen wonen nu in een tentje aan de Turks-Syrische grens. Haar man werkt als taxichauffeur in Libanon. Ze heeft hem al maanden niet gezien.

Kort geleden vond ze werk in een winkel. Ze had het best naar haar zin, totdat de Turkse eigenaar haar begon te betasten en uiteindelijk vroeg of zij hem en zijn vrienden kon entertainen. Toen Zeina weigerde, stelde hij voor dat zij vriendinnen voor hem zocht, want ‘die Syrische meiden kunnen het geld best gebruiken’. Hoe durfde dat vies mannetje misbruik te maken van jonge, wanhopige meiden die uit de oorlog kwamen? Ze nam ontslag.

Dit verhaal is slechts een mild voorbeeld van al het gruwelijks dat ik de afgelopen maanden van vrouwen in het Midden-Oosten heb gehoord. In het Za’atari kamp in Jordanië is het normaal dat 15-jarige Syriërs uitgehuwelijkt worden aan rijke Saoediërs of Jordaniërs. In Irak steken wanhopige vrouwen zichzelf in brand om uit een slecht huwelijk te ontsnappen en op het Tahrirplein in Egypte loop je als vrouw de kans om ten prooi te vallen aan gangbangers.

De oorlog in Syrië spant de kroon wat betreft de schending van vrouwenrechten. Uithuwelijken, verkrachtingen en gedwongen prostitutie komen zowat in alle toevluchtsoorden voor. Vrouwen die nooit meevochten in het conflict, lijden het meest onder de erbarmelijke omstandigheden. Huiselijk geweld is enorm aan het stijgen binnen Syrische gezinnen. Ze leven met z’n allen op een kluitje en de – vaak werkloze – mannen reageren hun frustraties op de vrouwen af.

Internationale Vrouwendag mag misschien springlevend zijn in het Westen, maar in het Midden-Oosten is het nog nooit zo ver weg geweest. Als westerse, vrouwelijke journalist heb ik zeker wat te stellen gehad in het Midden-Oosten, maar of dat de moeite waard is om te vertellen?

Ik hou het daarom liever bij de verhalen van zij die het uitschreeuwen, maar naar wie niemand lijkt te luisteren.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.