de Moslimkrant

Geen discriminatie bij Haagse schoolfoto’s

De Haagse Maria Montessorischool kan geen discriminatie verweten worden bij het nemen van klassenfoto’s in 2015. Dat heeft het gerechtshof Den Haag vandaag in hoger beroep beslist.

De Maria Montessorischool in Wateringse Veld liet een schoolfotograaf komen voor het maken van klassenfoto’s op de dag van het Offerfeest in 2015. Twee leerlingen en zusjes van de school konden er niet bij zijn vanwege het Offerfeest en hadden volgens de ouders last van. De ouders eisten bij de rechter per kind 5.000 euro schadevergoeding.

De rechter gaf eerder de moeder van de twee zusjes gelijk en kinderen een schadevergoeding van 500 euro toe, omdat de school onderscheid had gemaakt tussen leerlingen en dat mag niet van de Algemene wet gelijke behandeling. Stichting De Haagse Scholen ging in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter om kinderen die vanwege het Offerfeest hun klassenfoto hadden gemist een schadevergoeding toe te kennen.

Het Haagse gerechtshof stelt vandaag de school in het gelijk. Het Offerfeest bleek in 2015 echter een dag later aan te vangen dan de school aanvankelijk dacht. De school ontdekte dit pas kort van te voren, waardoor het bezoek van de schoolfotograaf niet meer verzet kon worden op deze korte termijn.

De school heeft vervolgens alternatieven aangeboden aan de leerlingen die de bewuste dag vrij hadden. Zo is de schoolfotograaf, met inzet van een extra fotograaf, die dag vroeger begonnen (om 08.00 uur). Van die mogelijkheid hebben meerdere Islamitische ouders gebruik gemaakt. Daarnaast zijn door de adjunct-directeur van de school, die amateurfotograaf is, later opnieuw klassenfoto’s gemaakt. Op die nieuwe klassenfoto’s, die gratis ter beschikking zijn gesteld, staan wel alle leerlingen.

De school heeft volgens het gerecht voldoende compenserende maatregelen genomen om het gevolg van de onbedoeld ongelukkige uitkomst van de planning te compenseren. Het gerechtshof Den Haag beslist dat onder deze omstandigheden niet kan worden gezegd dat de school de zusjes heeft gediscrimineerd.

Lees ook: http://demoslimkrant.nl/montessorischool-ga-in-beroep

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.