de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Geen plaats voor idealisten in het Midden Oosten

Van alle kijkplezier hebben we House of Cards, Homeland, Il Divo en Scandel gehad, maar het diepst werd ik geraakt door The Honourable Woman , een BBC-serie die in 2014 in première ging.

De serie gaat over Nessa Stein, een vrouw die verwikkeld is in de strijd om de vrede in het Midden-Oosten. We maken haar ontvoering, acht jaar geleden in Gaza, mee. Het gooit haar leven compleet om en dwingt haar tussen de Israëli’s en de Palestijnen te kiezen. Maar dat wordt onmogelijk nadat zij verkracht is en zwanger wordt van de zoon van de hoofd van de militie die haar ontvoert uit wraak om haar vader, die wapens leverde aan Israël. Haar vader wordt voor haar ogen vermoord tijdens een lunch in hartje Londen in opdracht van de Palestijnen.

De serie is in de traditie van BBC-series: rustig opgebouwd, degelijk en zeer onderhoudend. Dat maakt het verhaal des te meer explosief, zoals ook het Midden Oosten is. Rauw, hard en vooral een wespennest waarin alle partijen met elkaar, om elkaar, buiten elkaar en over elkaar verstrikt raken.

Als kijker van The Honourable Woman worden je ogen en je denken verruimd. Leerzaam om te zien hoe diplomatie op de hoogste niveaus wordt gespeeld. Waar iedereen elkaar wantrouwt, is het een wonder dat er nog mensen zijn die elkaar op dat niveau kunnen vertrouwen. Samenwerken met elkaar is noodzakelijk om te overleven waar alles draait om informatie.

Arabieren en Israëli’s duiden vaak de situatie met uitspraken waaruit hun onmacht spreekt. Wat dacht u van:

De grote vijand van Israël zijn niet de Palestijnen maar de armoede onder de Palestijnen.

De grond waar de Palestijnen op leven behoort aan de Palestijnen, maar de lucht boven hen is van Israël.

Mijn oog viel op een schilderij in het huis van Nessa Stein.

Rotterdam-20141225-00815Haram Aleikom
Het hangt langs de trap met een gebroken Arabische tekst:

Haram Aleikom . Vrij vertaald komt het aardig in de buurt van:

jullie moeten je schamen. Alle ambassadeurs aan beiden kanten

zouden dit schilderij aan hun muur moeten hangen.

Kent u het verhaal van de buitenaardse wezens die op aarde belanden? Het eerste wat zij doen, is New York, daarna London, daarna Parijs vernietigen en vervolgens op de grens tussen Israël en Palestijns bezet gebied landen. De boodschap van de aliens is heel duidelijk aan beiden partijen: verzetten heeft geen zin. Lever alle wapens in.

Hoe het afloopt, vertel ik niet. Ongetwijfeld zult u wel de kant van de aliens kiezen.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.