de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Geweld in ultra-orthodox-joods gezin

Dina-Perla de Winter is een kind van een Oekraïense vader en een Algerijnse moeder, beiden Joods.

Toen De Winter drie jaar oud was, ging ze naar het Cheider, een orthodox-joodse school voor basis- en voortgezet onderwijs in Buitenveldert, Amsterdam, die wist van de gevaarlijke thuissituatie, maar niet consequent ingreep..

Exodus uit de vuurtoren gaat over verbale en fysieke mishandeling van Dina-Perla die op haar achttiende wist te ontsnappen uit het ouderlijk huis waar ze in het ultra-orthodox-joods gezin leefde in een onveilig leven vol geweld en pesterijen, onder meer van haar gehandicapte moeder.

Dina-Perla benadrukte dat Joodse gemeenschappen adequaat moeten handelen bij veel situaties en mechanismen en dat humaniteit altijd op de eerste plaats moet komen. ‘Sommigen uit de gemeenschap wisten dat het niet goed was bij mij thuis en ze deden niets. Ik had hulp nodig en had uit huis geplaatst moeten worden. Toen ik op mijn achttiende zelf uit huis ging, nadat ik in het ziekenhuis belandde door het geweld van mijn oudste halfbroer, deed ik voor het eerst aangifte en kon ik niet meer terug.

Exodus uit de vuurtoren is uitgegeven door Aspekt en te koop voor € 19,99.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.