de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Haalt AD columniste Ajarai het Offerfeest?

Aanbidding der herders door Francisco de Zurbarán

Voor het geval dat u denkt dat ik achter de column sta van Hanina Ajarai kan ik u verzekeren: het antwoord is een vette nee.

Ik zou net als onze hoffelijke koningin zeggen “een beetje dom”. Misschien te dom en naïef van Hanina omdat de columniste ‘nog’ niet door heeft hoe de media in Nederland werkt.

Maar wat nu met Hanina gebeurt, heeft niets met journalistieke principes of het vrije woord te maken. Hanina wordt verraden door haar eigen collega’s en geofferd door haar eigen hoofdredactie -die muisstil is – waardoor een hoop journalisten, columnisten en het volksparlement schreeuwen om het vertrek van Hanina, de enige columniste bij het AD met hoofdbedekking.

Een van die columnisten is Celal Altuntas die bij Joop.nl meende dat Hanina vervolgd moet worden voor haar racistische column over de MH17. Sorry Celal, we zijn niet in de bergen van Koerdistan maar het vlakke Holland waar echo’s simpelweg niet galmen. Ik kan mij niet onttrekken aan de gedachte dat Celal een paar whisky’s op had toen hij zijn column aan het schrijven was.

Doorgaans vind ik dat Celal met zijn columns hout snijdt, maar met zijn oproep slaat hij de spijker nu volkomen mis. Celal doet niet alleen aan eerwraak – als eerwraakdeskundige – hij liegt en dat is dodelijk voor een Volkskrant-columnist. Sinds wanneer kijken miljoenen mensen naar RTL Summer?

De centrale vraag
Mag Hanina zich afvragen waarom haar gevoelens niks doen met haar lichaam, geest en verstand om de doden van MH17?

Haar column is eerlijk en tegelijk zeer pijnlijk, zeker voor de nabestaanden. Maar het blijven gevoelens en geen daden. Ik vind het vreemd, te meer omdat onder de MH17-slachtoffers ook moslims waren uit Indonesië. Dus nee Celal, er zaten niet alleen ongelovigen, ‘kufaar’ zoals je ze noemt, in de MH17.

Als vader van twee dochters geeft Celal ze mee dat ze mensen nooit mogen haten of antipathie voor hen mogen hebben vanwege hun afkomst, religie, ras of identiteit. Beste Celal, doet Hanina dat dan?

Hanina bevestigt geen vooroordelen over de islam en moslims die ook maar gewoon mensen zijn. Die hebben recht op een eigen, dus soms andere en ook weleens domme mening. Ja beste Celal, er is een groot verschil tussen een mening en een feit.

Denken dat alle moslims hetzelfde denken en voelen, is niet alleen dom maar sociologisch onmogelijk en misschien zelf heel gevaarlijk. Beste Celal, wees dus heel blij dat niet alle moslims hetzelfde denken en voelen zoals ook niet alle Koerden of Nederlanders dat doen.

Haalt Hanina het offerfeest?
Hoe is de column van Hanina überhaupt verschenen in het AD? Waar was de eind- en hoofdredactie? Waarom is Hanina niet tegen zichzelf in bescherming genomen en werd haar column geweigerd? Of was het juist een vooropgezet plan om van Hanina af te komen?

Het is geen nieuws dat sommige AD-collega’s van Hanina af willen. Dat zijn dezelfde collega’s die Wierd Duk vereren en op handen dragen. Wierd krijgt alle ruimte om te schrijven over het onderbuikgevoel van rechts Nederland en de PVV-aanhang.

Gaat Hanina het offerfeest – dat begin september plaatsvindt – halen als columnist bij het AD? Mijn gevoel – dat niks zegt over mijn daden of mijn verstand – zegt dat de hoofdredactie Hanina zal offeren onder druk van de rechtse vleugel van de AD-redactie.

De aanhang van de PVV en hun leider zijn inmiddels halal verklaard door een deel van journalistiek Nederland sinds blonde Jinek op de foto mocht met de eigenaar van de PVV die haar bij de pussy greep zonder dat ze het in de gaten had.

Beste Hans Nijenhuis, algemeen hoofdredacteur van het AD, hier mijn advies: luister naar jouw dochter voordat je een beslissing neemt. Ze is een slimme meid die haarfijn aanvoelt wat buiten het AD leeft.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.