de Moslimkrant
windt er geen hoofddoekjes om

Heldinnen noch slachtoffers

Plottwist: de emancipatie van de vrouw in het Midden-Oosten heeft nog een lange weg te gaan. Dat betekent echter niet dat wij hen onze westerse egocentrische versie van emancipatie op hoeven te leggen. Emancipatie is niet elke vrouw bevrijden van haar hoofddoek. Emancipatie is elke vrouw het recht geven om haar eigen keuzes te maken, of dat nou halfnaakt over straat gaan is of een boerka dragen. Een vrouw moet kunnen kiezen of zij een topfunctie bekleedt of thuis voor haar zes kinderen zorgt. Een vrouw moet kunnen kiezen met wie zij trouwt, om een reden die ze zelf heeft gekozen. Een vrouw moet volledig zeggenschap over haar eigen lichaam hebben. (Ja, dat was een steek onder water naar het gemiddelde verkrachtingsbeleid in de regio).

In Nederland heerst het idee dat de blanke intellectuele elite de moslima moet redden, wat getuigt van een soort superieure status. Vrouwen in het Midden-Oosten zijn volgens het huidige Global Gender Gap Report steeds vaker hoogopgeleid en dus niet zo onderontwikkeld als wij denken. Zij kunnen zelf hun eigen grenzen van vrijheid definiëren.

Laten we ons vandaag en alle dagen daarna realiseren dat er geen ‘wij’ en ‘zij’ zijn. Er zijn enkel sterke, onafhankelijke vrouwen die strijden voor hun recht om hun eigen keuzes te maken. Gelijkwaardigheid is een product van samenwerking. Niet van heldinnen en slachtoffers.

© de Moslimkrant.nl, alle rechten voorbehouden.